Riksdagspartier föreslår amnesti för asylsökande
I måndags lämnades Påskuppropets krav till migrationsminister Barbro Holmberg. Ett av de fyra kraven rör amnesti för flyktingar. Folkpartiet, vänsterpartiet, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet presenterade på tisdagen en riksdagsmotion om hur amnestin ska genomföras.
– Det här är människor som farit illa i en inhuman asylprocess. Nu finns det skäl att återupprätta deras människovärde, sade socialförsäkringsutskottets vice ordförande Sven Brus (kd).
Ett andra skäl till förslaget är att Utlänningsnämnden läggs ner vid årsskiftet och att en ny instansordning genomförs där Migrationsverkets beslut i stället ska prövas i domstolar. I dag söker knappt 13000 personer asyl hos verket och det nya systemet kan inte belastas med en mängd gamla fall när det körs igång, menar partierna. Amnestin föreslås omfatta den som kommit till Sverige senast den 31 december 2004 och som den 1 december 2005 fortfarande är i Sverige utan uppehållstillstånd. Personens identitet ska vara styrkt eller åtminstone kunna göras sannolik. Om det finns skäl till att personen inte kan bekräfta sin identitet kan hon få längre tid på sig att göra det.
Förslaget ska inte bara omfatta dem som i dag är inskrivna hos Migrationsverket, utan även de 18000 som avvikit och gömmer sig i Sverige och de 2800 vars avvisning är beslutad men som inte kunnat genomföras.
Liknande amnestier har genomförts tidigare i Sverige och det borde kunna ske igen, menar partierna. Med datumgränserna kan inte heller flyktingar söka sig hit för att ta del av amnestin. De fem partierna hoppas att Påskuppropet ska bidra till att flyktingpolitiken blir mer human. Att Barbro Holmberg på måndagen tolkade det som ett stöd för regeringens politik förvånar dem.
– I dag finns 150 apatiska barn i Sverige. Att i det läget strama åt flyktingpolitiken och göra den hårdare ställer vi inte upp på, sade Birgitta Carlsson (c).
– Sverige är det land som flest gångar har blivit prickat av FN:s kommitté mot tortyr. Vi lever i ett land där flyktingpolitiken är allt annat än human, konstaterade Gustav Fridolin (mp).
Motionen ska läggas i juni efter regeringens proposition om nedläggningen av Utlänningsnämnden. För att få majoritet måste antingen moderaterna eller socialdemokraterna stödja förslaget, vilket är ytterst osäkert. (TT)
Mats Eriksson