Annons
Nyheter

Rökning vanligt bland 15-åringar i Ystad

Mer än hälften av 15-åringarna på Västervångskolan i Ystad har prövat på att röka. Det visar en undersökning som genomförts av eleverna själva i årskurs 8.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2003

Däremot är det bara fyra procent som säger att de röker dagligen. SO-lärare Kristina Tull som initierat undersökningen tror däremot att det är fler som röker regelbundet i årskurs 9. Därför planeras en undersökning som ska belysa ungdomarnas vanor även i årskurs 7 och 9 på Västervångskolan. På skolan finns sex klasser i årskurs 8 med totalt cirka 150 elever. Av dessa säger 83 procent att de prövat alkohol. - Men frågan var inte så utformad att vi kan se om det är lättöl, cider eller något med ännu högre alkoholhalt som de testat. Två procent uppger att de dricker alkoholhaltiga drycker regelbundet. När det gäller droger är de enligt egna uppgifter betydligt försiktigare. Det är endast en elev som prövat. Och i det fallet handlar det om hasch. - Ett av de budskap vi vill föra ut till yngre elever med utgångspunkt från undersökningen är att de äldre eleverna inte alls upplever det som coolt att röka. Det är faktiskt bara två procent som tycker det. På både skolan och skolgården råder rökförbud. Och det håller man enligt Kristina Tull mycket benhårt på. Samma bestämmelse finns för övrigt på Norreportskolan - Det bör inpräntas vilka faror som lurar. När jag var tonåring så var frågan om jag skulle pröva. Nu är det istället när. Jag tror dessutom att det är jättelätt för eleverna att få tag i cigaretter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons