Nyheter

Saknade på Svalbard hittades vid liv

Alla fyra studenter som saknades på den norska ögruppen Svalbard återfanns på onsdagskvällen vid liv. En av dem, en norrman, fick lättare skador när gruppen råkade ut för en olycka i måndags.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004
BILD: PRESSENS BILD
BILD: PRESSENS BILDFoto: 

- De verkar ha kommit ifrån leden och kört omkull med snöskoter i en brant. De insåg att de hade kommit in i ett mycket farligt område och har nog gjort det enda riktiga i att slå nödläger, säger Olav Tombre, stabschef på räddningscentralen i Longyearbyen, huvudort på Svalbard, till TT sent på onsdagskvällen. Senare under natten var alla fyra tillbaka i Longyearbyen. Studenten som fått skuldran slagen ur led vid skoterolyckan valde att åka helikopter tillsammans med sin landsman medan de två svenskarna, 22 respektive 24 år, körde skoter tillbaka. Ingen av dem ville uttala sig för det väntande pressuppbådet, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB. Räddningsmanskapet som nådde fram till dem kunde berätta om en olycka som kunde ha slutat betydligt värre. Studenterna ingår i universitetsprojektet Unis (Universitetsstudier på Svalbard) och lämnade Longyearbyen i söndags morse med tre snöskotrar. De var på väg mot Svalbards högsta fjäll, Newtontoppen, när de tre snöskotrarna rasade cirka 100 meter utför en brant. Delar av den ena skotersläden slets av och föll ner i en glaciärspricka.. Kamraterna valde därför vid 18-tiden i måndags att slå läger och aktivera nödsändaren. Dåligt väder och vansklig terräng gjorde att det skulle ta två dygn innan undsättningen nådde fram. Sent på onsdagseftermiddagen gav sig räddningsgruppen med sex personer på skoter ut. När det inte längre gick att färdas med skoter fortsatte de sökandet på skidor. - De var självklart mycket glada att se oss. Norrmannen som hade slagit skuldran ur led hade ont, men ingen av dem led någon nöd. De visste också att vi letade efter dem eftersom de redan i måndags hörde sökhelikoptrarna, sade räddningsledaren Brynjulv Eide till NTB.  

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.