Annons
Nyheter

Sexköpande HD-domare får behålla jobbet

Nyheter • Publicerad 25 maj 2005

Justitiekanslern (JK) vidtar inga åtgärder mot justitierådet Leif Thorsson, som gjort sig skyldig till brott mot sexköpslagen. Det innebär att Thorsson kan behålla sitt jobb.

JK kunde ha valt att väcka talan mot Thorsson på hans egen arbetsplats, Högsta domstolen, men avstår alltså från det.

Annons

Förtroendet för Thorsson som domare är visserligen skadat, men han har inte visat sig uppenbart olämplig att inneha sin tjänst, anser JK. Domare har grundlagsfäst anställningsskydd. De får bara avskedas om de begått brott eller vid upprepade tillfällen åsidosatt sina tjänsteåligganden och därmed visat sig uppenbart olämpliga för tjänsten.

Thorsson har vid ett tillfälle brutit mot sexköpslagen genom att betala en ung man för sex. Han har fått och godkänt ett strafföreläggande på 50 dagsböter.

En domare ska själv vara ett föredöme. Det måste därför ställas höga krav på domare i fråga om laglydnad och omdöme. Varje brist rubbar allmänhetens förtroende, skriver JK i sitt yttrande.

Därför måste man se mycket allvarligt på att en domare gör sig skyldig till brott. Här rör det sig dessutom om en av landets högsta domartjänster.

När JK ska avgöra frågan om att begära att domaren ska avskedas ska JK ta hänsyn till brottslighetens straffvärde och omfattning samt brottets art. Den avvägningen leder JK till slutsatsen att domaren inte visat sig uppenbart olämplig att inneha sin tjänst.

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons