Annons
Nyheter

Skadestånd ska stoppa bluffaktura

En ny lag som ska sätta stopp för bluffaktureringar kan snart bli verklighet. Lagen gör det till ett brott att göra en oberättigad ansökan om betalningsföreläggande och på så sätt skrämma folk till att betala.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2005

Bluffakturor kostar svenska företag mångmiljonbelopp om året enligt Svensk Handel, som tillsammans med Svenskt Näringsliv länge drivit frågan.

– Bluffakturor drabbar inte bara näringslivet, utan också kommuner, landsting och privatpersoner. Med en ny lag kanske vi kan ägna oss åt andra delar av vår verksamhet, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.

Annons

Att skicka ut en bluffaktura för varor och tjänster som inte levererats eller beställts är att jämställa med bedrägeri. Men eftersom det oftast handlar om småsummor på varje faktura, kommer de aldrig under rättslig prövning.

Oftast upptäcks den falska fakturan inte alls, men även när bluffen uppdagas väljer till exempel affärsinnehavare ofta ändå att betala. Avsändaren hotar helt enkelt med en anmälan till kronofogden, för att få fram ett betalningsföreläggande.

Att i slutändan åka dit på en anmärkning i fogdens register innebär att banker och långivare vägrar att lämna kredit och då hotas hela verksamheten.

Nyligen godkände riksdagen lagutskottets rekommendation till regeringen att lagstifta mot oberättigade ansökningar om betalningsföreläggande. I praktiken en uppmaning till regeringen att lägga fram ett sådant lagförslag.

Sedan flera år lägger Svensk Handel ut namn på de företag och privatpersoner som skickar bluffakturor på sin hemsida. Man har också fått Nordea att stoppa inbetalningar till blufföretagens postgironummer och en utredning har föreslagit att Posten inte ska behöva skicka ut de ofrankerade massutskick som innehåller fakturorna.

Bluffmakarna hittar hela tiden nya vägar för att försöka lura av folk pengar.

– En lag som innebär att skojarna riskerar skadestånd för oberättigade betalningsförelägganden betyder mycket för att stoppa verksamheten, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel. (TT)

Anders Lignell

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons