Nyheter

Skånska tidningsdynastier tog adjö

Två skånska tidningsdynastier tog adjö av den svenska tidningsvärlden igår. Det var en logisk gemensam sorti. Inte minst därför att Leif Björnberg och Nils-Erik Larssons anfäder startade sina respektive lokala tidningar nästan samtidigt på 1870-talet på olika håll i Skåne.
Nyheter • Publicerad 4 april 2002

Då skall man givetvis också marschera ut från tidningsarenan tillsammans! YA och Bladet. Eller kanske litet mer högtidligt korrekt en sådan här dag - Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet. Se där två överlevare på den alltmer sparsmakade svenska tidningsmarknaden. I spetsen för de två skånska tidningsdrakarna två familjer som i över 120 år värnade det fria lokala ordet med så stor framgång att respektive tidningar överlevt alla lokala konkurrenter. Men igår tog de två tidningsdynastierna Björnbergs i Ystad och Larssons i Kristianstad definitivt adjö till sina livsverk. Visserligen har marschen in i en ännu större tidningsdynasti pågått några år men igår avslutade såväl Leif Björnberg som Nils-Erik Larsson också sina styrelseengagemang i respektive tidningsbolag. - Det var min fars morfar A.F. Bjurström som startade tidningen i Ystad 1873. Sedan dess har släkten ägnat Ystads Allehanda sina krafter i obruten följd, berättar Leif Björnberg. Och fortsätter inte utan viss förtjusning: - Under 120 år har tidningen bara haft fyra chefredaktörer. Underförstått, snacka om redaktionell kontinuitet... På Kristianstadsbladet har fler chefredaktörer passerat revy under en på året lika lång tidningsera i Kristianstad. Ja, ett tag var takten nästan lika snabb som på kvällstidningsdraken Expressen. Däremot har det funnits bättre kontinuitet på vd-sidan. Nils-Erik Larsson steg in i tidningsvärlden på allvar redan 1965 och höll sedan ett fast grepp om Kristianstadsbladets rorkult fram tills för bara ett par år sedan. - Visst är det litet vemodigt att helt klippa banden med tidningsvärlden - om jag nu gör det, säger han med ett smått spjuveraktigt leende. - Jag vet faktiskt inte om jag fortfarande har kvar konsultuppdraget i tryckerifrågan, förklarar han sedan. Text: Ulf Matson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.