Annons
Nyheter

Skon - första fullträffen

Jerry Persson och Jimmy Eriksson från Spjutstorps P12, YA:s Ung-lag, åkte till sportaffären för att köpa nya fotbollsskor.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2003

Det är fotbollsspelarens viktigaste investering. En bra start på säsongen är att hitta den perfekta skon. Sedan kan det bli hur många fullträffar som helst. Jerry Persson och Jimmy Eriksson åkte till sportaffären i Tomelilla för att köpa nya dojjor. Jerry hittade rätt direkt. - Jag behöver inte prova fler skor. Den här sitter perfekt. Och den är snygg också, säger han. Valet föll på Nike Total 90. Skon ser häftig ut och har snörning vid sidan vilket blir allt populärare. - Du får bättre träffyta med snedsnörning. Det här är en riktig storsäljare - en "målgörarsko", säger Roger Ekholm, som jobbar i affären, och ler åt Jerry. Skorna kostar 599 kronor. Det finns billigare skor men också betydligt dyrare. Längst upp i hyllan står en sko, "Beckham-kopian". Pris: 1 895 kronor. - Jag tror inte att den är bättre för det. Mitt emellan brukar vara bra, säger Kaj, Jerrys pappa, innan han plockar fram plånboken. - Priset steg visserligen nu när vi gick över till vuxenskor så det är bra att klubben har 20 procent rabatt. Skon är den största investeringen, fortsätter han. Jimmy satsar på Puma och köper en grussko för 399 kronor. - Den var snyggast, förklarar han. Mamma Monica står bredvid, beredd att betala. - Framför allt är det viktigt att han själv tycker om skorna. När det gäller priset får man kompromissera. Eftersom de här killarna växer så det knakar känns det inte motiverat att köpa jättedyra skor. Å andra sidan vet man att här köper man nånting som de kommer att ha glädje av. Det dyker ständigt upp nya modeller och finesser. Enligt Roger Ekholm har ungdomarna full koll på djungeln av fotbollsskor. - Det är rätt roligt faktiskt. De verkar väldigt medvetna om vad de vill ha. Och det är bra eftersom det är A och O med en ordentlig sko. Jag tycker det är värt att lägga till nån hundralapp för att få en som känns riktigt bra. Med en bra sko tar man dessutom hand om resten av kroppen. Vad är viktigt att tänka på när man köper fotbollsskor? - Det absolut viktigaste är att skon passar foten perfekt. Det är väldigt olika från person till person. Vissa köper smala skor, andra köper breda. De yngre går mycket på snedsnörning eftersom det ser fräckt ut. Sedan är det olika med dobbarna. Vissa vill ha smalare dobbar men själv kör jag på vanliga runda. Hur undviker man att skon slits ut för snabbt? - För de yngre är problemet att de växer ur skorna och måste köpa nya i vilket fall som helst. Det är lätt hänt att man slänger in skorna i skåpet direkt efter träningen men om man smörjer in skorna först - det finns bra skofett för det - håller de sig längre.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons