Annons
Nyheter

Småföretag bättre på jämställdhet

Ju större ett företag är desto sämre fungerar jämställdheten på vd- och styrelseposter. En undersökning av cirka 65 000 aktiebolag i Sverige visar att antalet kvinnliga vd:ar är mer än dubbelt så stort i de små företagen, skriver Svenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2003

I företag med noll till 19 anställda är var tionde vd och nästan var sjätte styrelseledamot kvinna. Har företagen mer än 100 anställda är var tjugofemte vd och var tionde styrelseledamot en kvinna. Företagarnas Riksorganisation som gjort undersökningen har också tittat på könsfördelningen uppdelad på regioner och branscher. Här är många av resultaten förutsägbara: Flest kvinnliga chefer och styrelseledamöter återfinns inom hälso- och sjukvård, 30,6 procent, utbildning, 24,6 procent och hotell- och restaurang, 18,6 procent. Glesast är det i byggbranschen, 2,6 procent och inom gruvindustrin, 3,2 procent. Regionalt ligger Uppsala län i topp, följt av Stockholms län och Gotland. I Kronoberg, Jönköpings län och Blekinge är kvinnor på höga poster ovanligast. I de regioner som har en hög andel kvinnor på ledande poster är de tjänsteinriktade branscherna stora medan områden där tillverkningsindustrin dominerar styrs av män.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons