Annons
Nyheter

Socialdemokratiska EU-kritiker startar namninsamling

De socialdemokratiska EU-kritikerna ska samla in namn för att få till en medlemsomröstning om kravet på folkomröstning om EU-konstitutionen. – Vi har korsat Rubicon. Det här är historiskt, sade riksdagsledamoten Sören Wibe vid en pressträff.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2005

EU-kritiker från flera partier har tidigare samlat in 120000 namnunderskrifter med krav om att hålla en folkomröstning. Men regeringen har sagt nej och då återstår bara att genom en medlemsomröstning få det socialdemokratiska partiet att kräva en folkomröstning.

– Det här är vår sista möjlighet. Vårt alternativ nu är att ge upp, sade Wibe.

Annons

Han presenterade kampanjen för en medlemsomröstning tillsammans med bland andra två tidigare riksdagsledamöter, Lena Sandlin-Hedman från Umeå och Yngve Wernersson från Västerås. Nu måste de få fem procent av medlemmarna, eller 6817 personer, att ställa sig bakom kravet på medlemsomröstning. Socialdemokratiska studentförbundet i Lund har redan inlett en namninsamling och även organisationer som Transport stödjer kampanjen.

De inblandade tror att de ska få ihop tillräckligt många namn även om det är ett problem att de inte får tillgång till listor över vilka som är medlemmar. Men några tusen personer kan de nå genom Transport, socialdemokratiska EU-kritiker och EU-kritiska SSU-distrikt. I övrigt så får de försöka samla in namn vid möten med s-föreningar och arbetarkommuner.

Det finns kritik mot att initiativet förstärker splittringen inom socialdemokratin. Men personerna bakom initiativet delar inte uppfattningen:

– Jag tror tvärtom att vi kommer att vitalisera debatten i partiet och att vi kommer att värva fler medlemmar, sade Lena Sandlin Hedman. Vilken sida som skulle vinna en medlemsomröstning är Wibe osäker på. Men om det skulle bli ja till folkomröstning kan inte partiledningen säga nej utan att fullständigt förlora det politiska anseendet, enligt Wibe. En folkomröstning om konstitutionen tror han dock att ja-sidan skulle ha stora möjligheter att vinna.

Medlemsomröstningen måste enligt EU-kritikerna hållas under hösten innan riksdagen enligt planerna fattar beslut i december om att godkänna konstitutionen. Men partiet har ingen central medlemsförteckning och partistyrelsen får se hur problemet ska lösas om tillräckligt många kräver medlemsomröstning, enligt partisekreterare Marita Ulvskog.

Hon säger sig inte vara oroad över att namninsamlingen ska leda till ett mer splittrat parti.

– Det finns människor som är engagerade i frågan men det är inte en konflikt som vid omröstningen om EMU eller medlemskapet, säger Ulvskog. (TT)

Mats Eriksson

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons