Annons
Nyheter

Start för Systembolagsmålet i slutet av juni

Nyheter • Publicerad 25 maj 2005

Den 28 juni ska enligt planerna den första rättegången i muthärvan kring Systembolaget dra igång. På de åtalades bänk sitter vd:n, vice vd:n och en anställd från leverantören Vin-Trägårdh och 18 tidigare butikschefer inom Systembolaget.

Härvan i Systembolaget handlar om både bestickning, det vill säga betalning av mutor, och tagande av muta. Sammanlagt 15 anställda hos tre leverantörer misstänks ha betalat drygt 1,2 miljoner kronor i mutor till 77 Systembolagsanställda.

Annons

Mest pengar misstänks Vin-Trägårdh ha betalat. Samtliga tre åtalade från företaget förnekar dock brott. Vd:n har förklarat betalningarna på över 900000 kronor till butikschefer med att det rört sig om lån som sedan återbetalats.

Av de 18 butikscheferna i den första rättegången har tre erkänt och medgivit ansvar för mutbrott. Övriga förnekar brott.

Den första rättegången väntas ta 13 förhandlingsdagar i anspråk under juni och juli.

Senare väntar flera rättegångar mot övriga misstänkta i muthärvan. En av rättegångarna ska hållas i Helsingborg.

Vice vd:n i Vin-Trägårdh är också misstänkt i ett annat mål som gäller spritsmuggling. Åtal i det målet planerar åklagaren att väcka om någon månad. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons