Nyheter

Successiv skärpning av lagarna

År 1999 infördes lagen om nolltolerans för narkotika i trafiken. Lagen innebär att alla som kör bil med narkotika i blodet skall dömas för rattfylleri. Enda undantaget är i vissa fall de som av läkare ordineras narkotikaklassade läkemedel.
Nyheter • Publicerad 1 april 2004

Vidare infördes en ny lag om ögonundersökning vid misstanke om vissa brott, bland annat rattfylleri. Bakgrunden var att var fjärde bilförare som misstänktes för rattfylleri inte använt alkohol. De vanligaste droger som konstaterades bland förarna var amfetamin, cannabis och bensodiazepiner. 1999 blev även ringa narkotikabrott, eget bruk, straffbart. Begreppet drograttfylleri infördes, polispatrullerna utbildades för att kunna se olika tecken på drogpåverkan och allt fler bilförare rapporterades. År 1999 noterade POSS den första drograttfyllan där bilföraren alltså hade narkotika i blodet under bilkörningen. År 2000 rapporterades tre fall, nästa år 49 fall, året därpå 87 fall och i fjor 67 fall. - Statistiken visar att allt fler personer kör bil trots att de är påverkade av droger. Den visar också att patrullerna genomför allt tätare kontroller som får effekt, konstaterar poliskommissarie Thorsten Ström, Ystad, POSS.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.