Annons
Nyheter

Supporterattack med smällare unik

Att fotbollssupportrar går till direkt fysiskt angrepp mot en utomstående som när en lokförare fick en smällare intvingad i munnen i Malmö är mycket ovanligt. Ingen har ännu gripits efter attacken.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2008
Bild från tisdagens supporterbråk i Malmö.
Bild från tisdagens supporterbråk i Malmö.Foto: 

Lokföraren stod och väntade på perrongen när tåget med supportrar från Helsingborg rullade in på centralen i Malmö på tisdagseftermiddagen. När en grupp supportrar passerade henne, blev hon upptryckt mot tåget och fick en smällare, som tändes, inkörd i munnen. Hon hann spotta ut den innan den smällde, men fick ändå lindriga brännskador i överläppen.

- Visst kan tredje man ibland bli drabbad, till exempel när man kastar raketer. Men att man angriper folk på det här sättet har vad jag vet inte hänt tidigare, säger Per-Olov Forslund, kriminalkommissarie med ansvar för supporterfrågor på Rikspolisstyrelsen.Vid några tillfällen tidigare har utomstående drabbas av fotbollshuliganer. Fyra personer dömdes exempelvis till fängelse för att ha misshandlat en busschaufför i Stockholm 2002 efter en match mellan AIK och IFK Göteborg.En allmän trend är att supportervåldet breder ut sig i Sverige, även till orter som hittills varit förskonade. Angreppen mot polisen har blivit värre och värre i Stockholmsområdet.I Malmö var däremot tisdagens händelser ett trendbrott. Fyrverkerier avfyrades mot polisen, och stolar och bord flög i luften. Tidigare har polisen inte varit måltavlan vid oroligheter inför fotbollsmatcher i Malmö.- Det här var det tuffaste Skånederbyt vi haft, säger supporterpolisen Henrik Qvist.Innan lokföraren attackerades hade det tåg som supportrarna kom med från Helsingborg vandaliserats. Bord och glasväggar krossades, lister slets av och golven var fyllda av glas- och flasksplitter.- Med facit i hand skulle vi ha önskat att poliser funnits med ombord, säger Ulrika Mebius, presschef vid Skånetrafiken.Henrik Qvist håller med om det, men tillägger att polisen trots allt är nöjd med att en direktkonfrontation mellan Helsingborgs- och Malmösupportrar kunde undvikas.Allra värst är problemet med supporterbråk i Stockholm. Där finns enligt polisen cirka 1 000 så kallade risksupportrar. De flesta är i åldern 15—30 år. Det kan vara allt från egna företagare till grovt kriminella personer, berättar supporterpolis Peter Sjöström. De förenas i kicken av att få slåss i grupp och är svåra att nå med dialog.- När de väl har bestämt sig för att slåss och är påtända av kokain, då hjälper det inte så mycket med dialog, säger han.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons