Nyheter

Svag ökning av antalet långtidssjukskrivna

Långtidssjukskrivningarna bland de anställda vid Tomelilla kommun fortsätter att öka. Men ökningstakten under det senaste året är nu knappt fem procent, vilket kan jämföras med 60 procents ökning mellan 1999 och 2000.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2002

- Det går åt rätt håll. Det är mycket glädjande. Men antalet långtidssjukskrivningar är fortfarande på tok för högt, säger personalekonomen Mona Björkstrand, som sammanställt statistiken. Eftersom kommunen genomgått en omfattande omorganisation hade Mona Björkstrand befarat att antalet långtidssjukskrivningar skulle vara betydligt fler. Under det gångna året har också många chefer slutat och ersatts med nytt folk. - När man omorganiserar är det många som mår dåligt, säger Mona Björkstrand. Kommunens kostnader för de långtidssjukskrivna var i fjor omkring tre miljoner kronor. Det är en lite kostnadsminskning i jämförelse med år 2000. De minskade kostnaderna beror på att staten tar det ekonomiska ansvaret för dem som är sjukskrivna längre än tre månader. Till de långtidssjukskrivna räknas dem som är borta från jobbet längre tid än två veckor. Fram till dess betalar arbetsgivaren, i det här fallet kommunen, 80 procent av sjuklönen. Mellan dag 15 och 91 står kommunen för tio procent av ersättningen och därefter tar staten över hela kostnaden. Mona Björkstrand leder också samtalsgrupper med långstidssjukskrivna. - Många klagar på ledarskapet, att inte bli sedda och dålig feed back, säger hon. En annan orsak till att folk blir sjuka är de alltmer slimmade organisationerna som leder till att de anställda kör slut på sig själva, enligt Mona Björkstrand. Hon har nu ofta stött på kommunanställda som säger att de främst vill ha arbetsro. Tomelilla kommun har omkring tusen anställda. Långtidssjukskrivningarna har under 2001 ökat med 1,5 dag per anställd. Precis som tidigare år är det personalen inom vård och omsorg som ligger i topp när det gäller långtidssjukfrånvaron, följd av dem som arbetar i skolor och förskolor. Korttidssjukfrånvaron är ungefär konstant om man jämför år 2000 och år 2001. Lite drygt 210 kommunanställda var under fjoråret föremål för en rehabilteringsutredning. Utredningen görs när någon varit sjuk vid sex tillfällen under ett år eller varit sjukskriven på minst 25 procent under längre tid än fyra veckor.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.