Annons
Nyheter

"Sverige kan behålla apoteksmonopolet"

(uppdaterad). - Min bedömning är att Apoteksmonopolet blir kvar, men vi måste göra anpassningar i regelverket, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) vid en presskonferens efter EU-domstolens utslag på tisdagsförmiddagen.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2005
Arkivbild
ArkivbildFoto: 

De anpassningarna kan gälla förbättrad insyn i Apotekets urvalsprocess, tillgänglighet och möjlighet för läkemedelstillverkare att få sin sak prövad om de är missnöjda med Apotekets urvalsmetoder.

Enligt Ylva Johansson är det inte tillåtet för någon att börja sälja läkemedel i butik, inte ens i mellantiden till dess att Apotekets regler anpassas.

Annons

- Det är Apoteket som också i fortsättningen kommer att ha ensamrätt att sälja läkemedel, säger Ylva Johansson.

Hon framhåller att det svenska systemet för att hantera läkemedel är bra för tillgängligheten, säkerheten och för att hålla låga priser.

Men tolkningen är inte självklar. I ett pressmeddelande från EU:s domstol sägs det att " det system för urval av läkemedel som tillämpas av det ifrågasatta monopolet, Apoteket, riskerar att missgynna läkemedel från andra medlemsstater i förhållande till handeln med svenska läkemedel .

Vilket kan tolkas som om att Apoteket förlorar sitt monopol genom att det strider mot gemenskapsrätten. Domstolen anser att det inte är uteslutet att utländska läkemedelstillverkare diskrimineras och att den svenska regeringen inte hänvisar till någon annan åtgärd som skulle kunna kompensera denna brist på garantier att ingen diskriminering sker.

Domstolen fastslår följaktligen att det svenska monopolet för detaljhandel med läkemedel står i strid med gemenskapsrätten. EU:s domstol tar inte hänsyn till om försäljningen gäller receptfria eller receptbelagda läkemedel. Domen gäller hela monopolet.

[-]De tar alltihop, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet.

Men så här snart efter domen är det oklart vad det får för praktiska konsekvenser.

- Den lag vi har i Sverige om ensamrätt är ogiltig, så per i dag är läget ganska osäkert. Men det kan inte vara straffbart för någon i dag att sälja receptfritt i vart fall, säger Ulf Bernitz.

- När det gäller receptbelagt är det lite osäkert vad gäller kontrollen. Det är lite mer än vad jag vågar svara på just nu.

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons