Nyheter

Sverige önskar avtal om flyktingbarn

Sverige skall knyta avtal med åtta länder i Östeuropa för att göra det lättare av skicka tillbaka ensamma flyktingbarn och barn som utnyttjats som sexslavar.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2003

Det handlar om att ta ett regionalt ansvar för att hjälpa de här utsatta barnen, säger Lars Lööf, chef för barnenheten vid Östersjöstaternas rådssekretariat till Sydsvenska Dagbladet. Nästa vecka träffas höga tjänstemän från femton stater i norra och östra Europa i Stockholm för en konferens om de ensamma flyktingbarnen. Enligt ett bakgrundsdokument som tidningen tagit del av syftar mötet bland annat till att etablera kontaktpunkter och kanaler mellan myndigheterna i de olika länderna för att underlätta återsändandet av barn som kommit till ett land utan sina föräldrar. Till Sverige kommer varje år drygt 500 barn och söker asyl. De flesta av dem letar sig hit från Somalia och Irak. Men ett 30-tal kommer från länder i östra Europa. Nu vill Sverige, liksom Danmark, Norge, Finland och Tyskland, sluta avtal om ett tätare samarbete med staterna i östra Europa. Ett problem är att myndigheterna i Sverige och andra västländer ofta inte kan sända tillbaka de utnyttjade barn som påträffas. Man riskerar då att sända dem rakt i armarna på deras hallickar. Sverige skickar inte tillbaka ensamma barn om vi inte vet att det finns någon som kan ta hand om dem i hemländerna. Då måste vi låta dem stanna av humanitära skäl, säger Lars Lööf.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.