Annons
Nyheter

Tungt arbete att identifiera saknade efter tsunamin

Polisen i Skåne arbetar hårt med identifieringen av saknade skåningar efter katastrofen i Sydostasien. Av hittills 157 begärda identifieringar har polisen kunnat avföra 45 som konstaterats vara välbehållna.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2005
Det är ett mycket stort arbete som polisen nu håller på med för att identifiera saknade efter katastrofen i Sydostasien. Bo Lundqvist samordnar arbetet. Bilder: Claes Nyberg
Det är ett mycket stort arbete som polisen nu håller på med för att identifiera saknade efter katastrofen i Sydostasien. Bo Lundqvist samordnar arbetet. Bilder: Claes NybergFoto: 

En grupp med sammanlagt ett 40-tal anställda arbetar med identifieringen vid polisen i Skåne. Arbetets leds av Börje Sjöholm på utredningssektionen.

– Vi leder arbetet för de sex sydligaste länen härifrån Malmö, berättar han.

Annons

Rent teknisk sker arbetet så att rikskriminalen skickat ut en begäran om identifiering av en person som uppges vara saknad. Polisen i varje län arbetar sedan med identifieringen – i bland går det snabbt genom att den saknade hört av sig och berättat att han eller hon är välbehållen – i bland måste arbetet göras den tyngre vägen, genom att polisen träffar anhöriga och fyller i den omfattande identifieringsblanketten som behövs.

Det finns åtta team som arbetar med detta här i Skåne, säger Bo Lundqvist, som samordnar identifieringsarbetet.

– Blanketten har flera hundra olika uppgifter, berättar Stefan Steiner, som är en av de poliser som är ute och träffar anhöriga. Det kan ta ett antal timmar att tala med de anhöriga för att få alla uppgifter.

Förutom att ta uppgifter om alla kännetecken som kan hjälpa till att identifiera personen tar polisen även dna från en anhörig. Hittills har polisen i Skåne kontrollerat ett 70-tal av de fall där identifiering begärts.

Stefan Steiner menar att det i bland till och med kan vara svårare känslomässigt att genomföra dessa samtal än att komma med underrättelsen om att en anhörig är död.

– Det kan ju vara lättare att få ett besked även om det är negativt, säger han.

Lars Förstell, informationsansvarig på polisen i Malmö, berättar att personalen som arbetar med identifieringen har order att prata av sig efter varje arbetspass.

Poliserna som arbetar med identifieringsarbetet vill inte säga att det är det tyngsta de arbetat med "det går inte att gradera eller jämföra med till exempel mord" menar Börje Sjöholm.

– Skillnaden är väl att det är svåra möten varje dag i det här arbetet, säger Stefan Steiner.

Mats Hägg som är kriminaltekniker ska troligen framöver åka ner och avlösa någon av de skånska kriminaltekniker som arbetar på plats i Thailand.

Annons

– Någon brist på kriminaltekniker finns inte i Thailand, säger han. Det som begränsar arbetet är att det inte finns tillräckligt många rättstandläkare och rättsläkare.

Mats Hägg berättar också att de identifieringsblanketter som fylls i kvalitetsgranskas innan de skickas till Thailand för att matchas med de döda kroppar som hittats.

– Blanketterna som skickas är på engelska och ibland kan det stå att man tagit dna från till exempel grandmother – det kan ju betyda både farmor och mormor på svenska, då vill vi veta om det är på faderns eller moderns sida.

Enligt Bo Lundqvist kan det ta veckor innan arbetet med att besöka anhöriga i Skåne är klart. Antalet begäran om identifieringar blir troligen fler också.

Börje Sjöholm säger att arbetet med identifieringen delvis har gått ut över annat polisarbete.

– Vi har fått prioritera, säger han. Som tur är har det inte varit så mycket grov brottslighet sedan katastrofen inträffade.

Enligt Lars Förstell har det inte varit någon svårighet att få poliser att jobba extra.

– Folk har ringt och erbjudit sig, säger han.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons