Annons
Nyheter

TV-galor gav hundratals miljoner

Nyheter • Publicerad 2 januari 2005

De två stora insamlingsprogrammen för katastrofen i Sydostasiens offer fick svenskarna att visa sitt stora stöd för de drabbade.

Efter att tv-programmen slutat på lördagskvällen hade hundratals miljoner kronor samlats in.

Annons

Flodvågskatastrofen har berört svenskarna och alla vill hjälpa till.

Insamlingsbössor fylls och företag skänker stora summor till hjälporganisationer.

Och svenska folket fortsätter att visa sitt stöd med alla dem som drabbats svårt.

Under lördagskvällen hade TV4 ett insamlingsprogram där behållningen gick till Röda Korset Programmet sändes också i TV3 och Kanal5 samt i radiokanalerna Mix Megapol och Rix FM.

På lördagskvällen hade även Sveriges Television ett insamlingsprogram för att samla pengar till Radiohjälpen som sedan förmedlar pengar till Rädda Barnen, Röda Korset, Diakonia, Lutherhjälpen och Unicef för att hjälpa katastrofens offer. Även andra organisationer kommer att tillkomma.

Båda programmen gästades av kung Carl Gustaf, drottning Silvia och statsminister Göran Persson.

Svenskarna visade sig från sin generösaste sida.

När SVT:s program inleddes hade 34 miljoner kronor redan kommit in. När programmet var slut var det uppe i drygt 193 miljoner kronor.

- Det finns ingen insamling i Radiohjälpens historia som har gett så här mycket pengar per timme, säger Hans Hernborn, ansvarig för tv-insamlingen vid Radiohjälpen, till TT.

Röda Korset hade på lördagen fått in drygt 60 miljoner kronor innan programmet i TV4 började. Efteråt när resultatet redovisades stod räkneverket på cirka 140 miljoner kronor.

Annons

Tillsammans blir det över 330 miljoner kronor som samlats in när de båda programmen slutade.

Men insamlingarna fortsätter så mer pengar väntas komma in.

TT

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons