Annons
Nyheter

Ulvskog anser att kungen trädde över gränsen

Kung Carl Gustafs uttalanden om Sveriges agerande efter flodvågskatastrofen i länderna kring Indiska oceanen har av många tolkats som kritik mot den svenska regeringen.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2005

Kungen har gjort ett övertramp, anser socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Nu går Marita Ulvskog till motattack mot hovet. Hon tycker att kungen gick över gränsen när han i en intervju i Dagens Nyheter bland annat sade: " Här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar. Man är rädd för att dra igång saker, det kan betyda kostnader och så måste man stå tills vars sedan. Vem ska betala? Jag tycker det är viktigt att man vågar ta ansvar. Sedan blir man säkert uthängd men det är bättre än att stå passiv . Kungens uttalanden har senare nyanserats av hovet som förklarat att det inte är kritik mot någon särskild utan ett försök att beskriva den allmänna attityden i samhället.

Annons

Marita Ulvskog tycker dock att kungens uttalande är ett brott mot Torekovkompromissen från 1971, som innebär att hovet ska representera men inte göra politiska utspel.

– Jag tycker att kungen och hovet här trädde över en gräns, säger hon till Sverige Radios Ekoredaktion och tillägger:

– Vi kan börja fundera på om kompromissen håller i den form den har i dag.

Riksmarskalk Ingemar Eliasson säger att kungen är överraskad över kritiken från Marita Ulvskog.

– Uttalandena är inte politiska och har inte för avsikt att vara det utan är en kommentar om en allmän attityd, och då tycker jag man kan hålla sig till det och acceptera ett förtydligande av det som kungen sagt och menat, säger Eliasson till Ekot.

" Politiska förklaringar

Marita Ulvskog anser enligt Ekot att kungen och hovet har flyttat fram sina positioner och sökt större inflytande under det senaste decenniet. Kungens tal vid riksdagens högtidliga öppnande har nästan låtit som politiska förklaringar, anser hon.

– Att så nära inpå katastrofen hamna i en politisk diskussion på så låg nivå som vi haft de senaste dygnen och där startpunkten varit ett uttalande av kungen tycker jag känns väldigt olyckligt, säger Marita Ulvskog. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons