Annons
Nyheter

Undersköterskan Anne såg sitt friår gå upp i rök

Efter tio år som under-sköterska känner Anne Olsson-Bank att hon vill göra något annat " något nyskapande.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2005
"Ta ett friår och göra något nyskapande, det var verkligen vad jag ville", säger Anne Olsson-Bank som nu besviket ser sitt friår gå upp i rök.BILD: LEIF MÖLLER
"Ta ett friår och göra något nyskapande, det var verkligen vad jag ville", säger Anne Olsson-Bank som nu besviket ser sitt friår gå upp i rök.BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Friåret är det lyft hon väntat på. Men nu ser lyftet ut att kraschlanda redan på startbanan på grund av att fack och kommunen inte kommer överens.

– Vårdyrket är tungt, fysiskt men framförallt psykiskt. Jag behövde helt enkelt se något annat, hämta nya krafter så att jag kan komma tillbaka med arbetsglädje, säger Anne som har en tjänst på Rosenlunds äldreboende i Lövestad.

Annons

Anne har en bakgrund inom textilbranschen. Hon har gått tillskärarakademin i Köpenhamn och jobbat på museum, bland mycket annat. Det är denna tråd hon vill ta upp under sitt friår.

– Det är det jag känner att jag verkligen vill. Åka runt till museer och titta på deras sticksamlingar. Och framförallt, att göra detta utan stress. Att veta att jag har en inkomst, säger Anne.

Hon hade tänkt igen det hela mycket noga och stod just i begrepp att söka stipendier till projektet.

Men efter några samtal med facket och arbetsförmedlingen fick hon en misstanke om att hon inte skulle få sitt friår.

– Jag är jäkligt glad att jag inte skickade in mina stipendieansökningar. I många fall kräver ju de som ger stipendierna att man redovisar sitt projekt inom en viss tid. Tänk om jag fått dem godkända och tvingats jobba heltid samtidigt som jag skulle redovisa mitt stickprojekt " det hade blivit jobbigt, säger Anne. Anne ville väldigt gärna ha sitt friår och tog sig därför för att ringa till näringsdepartementet i Stockholm.

Där fick hon beskedet att skicka in sin ansökan till arbetsförmedlingen så att de fick en uppfattning om hur många som var intresserade av friår.

– Men när jag kontaktade arbetsförmedlingen här i Sjöbo så fick jag för mig att de inte var så intresserade därför att kommunalfacket inte kunde enas om ett avtal med kommunen, berättar Anne.

Samtidigt vet Anne och hennes kollega, Bodil Czernysson, att andra yrkesgrupper i kommunen inte har några problem att ta fri-år. De nämner vaktmästare och lärare.

– Det är tydligen bara vi inom vården som inte ska få något friår, säger Bodil som jobbat 30 år som undersköterska. Till skillnad från Anne skickade Bodil aldrig in sin ansökan eftersom hon tidigt drog slutsatsen att det skulle strula till sig mellan kommun och fack.

– Jag skickade in min ansökan redan i mars, men fick inget svar. När jag kontaktade arbetsförmedlingen sade de att jag måste vara inskriven hos dem.

Annons

" Men det låter ju konstigt. Jag är ju fast anställd, eller tillsvidareanställd som det heter, och jag söker inte nytt jobb, säger Anne. Hon är även lite frågande inför kommunalfackets huvudkrav: att det är den som står överst på las-listan som först ska erbjudas att gå in på ett friårsvik.

– Kommunal borde väl främst kräva att den som ska gå in på ett friårsvik ska ha undersköterske-utbildning, säger Anne.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons