Nyheter

Unga i Onslunda känner sig överkörda

Var blev ungdomarnas önskemål av i den handlingsplan som kommunen låtit ta fram för Onslunda.Flera känner sig överkörda.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2002

- Springvatten, planteringskrukor och belysning på träden är väl okey, men vi vill ha en fritidsgård så vi slipper att sitta och häcka i busskuren på torget, säger Tomi Alestalo, Rolf Olsén och Robin Hjalmarsson. - Det finns ju tomma lokaler i Onslunda. Både Borstakongens hus och Österlens byggmarknads gamla lokaler. Nu har vi inte frågat om det finns möjlighet att kanske få hyra dem, men det ska vi göra. På ungdomarnas önskelista står en lokal där de kan träffas, spela biljard och pingis, titta på TV och lyssna på musik, bygga en skate-board ramp och ha caféverksamhet med godisförsäljning. Ungdomarnas föräldrar står bakom dessa krav och de är också villiga att ansvara en vecka i taget för den eventuella verksamheten. - Vad vi skulle behöva är förstås i första hand en lokal, säger Robin. Därefter pengar till material för upprustning. - Och så lite gamla möbler, porslin och annat för att kunna göra det trevligt och mysigt i lokalen, säger Tomi. - Vi ungdomar är liksom uppdelade i två läger här i byn. De som idrottar och de som inte idrottar. Men jag tror att en trevlig lokal skulle kunna samla alla. När vi som inte spelar fotboll inte sitter i busskuren träffas vi hemma hos Rolf. Det är vad som finns att göra. Ungdomarna och deras föräldrar är enligt Micke Hjalmarsson, pappa till Robin, villiga att själva göra arbetet om de skulle få en lokal och bidrag till material. - Det vi i så fall gör är ju för framtiden. Vi vill behålla ungdomarna i Onslunda och då måste det också finnas något som får dem att tycka att det är kul och värt stanna. Vi har redan ritningar till en skateboard ramp och det är en av modell större. Den skulle kunna användas till tävlingar och på så sätt locka hit andra ungdomar. Det finns ju en del del i grannbyarna inte långt härifrån. Den ramp vi tänkt oss ska också kunna användas av rollerblade-åkare och BMX-cyklister. - Det är jättemånga ungdomar mellan 10 och 20 år här i Onslunda som åker skateboard, säger Robin. Och de har det inte lätt eftersom det inte ens finns asfalt att åka på. Ungdomarna behöver mellan 15 000 och 20 000 kronor till sitt projekt. - Nu i veckan ska vi tillsammans kontakta fritidschef Mats Ekberg, Ingvar Gustavsson som äger Österlens Byggmarknad och ägaren till Borstakongens nedlagda fabrik och höra oss för om möjligheten att få hyra, säger Micke Hjalmarsson som aktiv och drivande förälder. Sedan ska vi se om vi kan skaffa sponsorer. Det är ett sätta att få pengar. Ett annat är att arrangera loppmarknader. - Vi tycker att byalaget nu ska tänka på vad vi nu önskar. De ska nämligen göra en prioriteringslista på det som är mest angeläget i den handlingsplan som tagits fram, säger Robin. Nu vet de ju, fast de inte frågat, vad vi tycker.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.