Nyheter

Uppdrag gransknings metoder friades

Granskningsnämnden för radio och tv friade tv-programmet Uppdrag gransknings omdebatterade inslag om rasism i valstugorna. Det känns fantastiskt bra, säger programledaren Janne Josefsson till TT.
Nyheter • Publicerad 27 december 2002

Minst sju av de filmade politikerna avgick från sina poster, medan moderaten Christer Ewe från Kristianstad uteslöts. I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att "program som undersöker huruvida de förtroendevaldas budskap överensstämmer med respektive partiprogram ligger väl i linje med SVT:s granskningsskyldighet". Nämnden skriver också att det inte finns någon bestämmelse mot att filma med dold kamera, som skedde i programmet. Att använda dold kamera var, enligt Janne Josefsson, enda sättet. Jag tycker att man ska vara försiktig med dold kamera, men här var det solklart. Ingen hade trott oss annars. Programmet hade anmälts till nämnden av 92 personer. En av de smygfilmade politikerna fanns bland dem som anmält programmet, eftersom han ansåg att det innebar ett intrång i hans privatliv. Men Granskningsnämnden anser att anmälarens ställning som ordförande i kommunfullmäktige gör att intrånget är motiverat av allmänintresset. De många anmälarna hade i huvudsak kritiserat Uppdrag granskning för partiskhet, eftersom inslaget fokuserade på moderaterna och socialdemokraterna. Nämnden menar dock att detta inte i sig medförde att kravet på opartiskhet åsidosatts. Däremot kunde det diskuteras om de upprepade uppspelningarna av moderaternas uttalanden, varvade med partiets reklamfilm, uppfyllde kravet på opartiskhet. Nämndens samlade bedömning blev ändå att programmets upplägg inte var partiskt. Riksdagsledamoten Mikael Odenberg (m) var skiljaktig till beslutet och ansåg att "det skeva urvalet av valstugor, den påtagliga fokuseringen på ett av de politiska partierna samt reporterns spekulativa uttalanden sammantaget medför att programmet strider mot kravet på opartiskhet".

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.