Nyheter

Vädret hindrar oljesanering kring Albakor

Kustbevakningens fartyg 286 åkte på tisdagen ut med sex ryska sjömän för att hämta deras personliga tillhörigheter från fiskefartyget Albakor. Arbetet med att bärga den läckande oljan utanför Trelleborg har dock inte inletts.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Albakor står cirka tre kilometer utanför sydkusten öster om Trelleborg och innehöll totalt 290 ton olja. En del av oljan har läckt ut. Ännu har inte arbetet med att ta upp oljan inletts. - Det är mycket beroende av vädret, som hittills har spelat oss en hel del spratt. Vinden har ökat igen, men vi hoppas att vi kan börja på eftermiddagen, säger Lars Möller, kustbevakningsinspektör. Kustbevakningens har ett fartyg i Trelleborgs hamn som har kapacitet att ta upp 100 kubikmeter olja. Båtarna 202 och 286 kan också ta upp en del olja, och det finns möjlighet att rekvirera ytterligare fartyg till saneringsarbetet. Risken finns att fartyget välter om man pumpar ut olja. Maskinrummet måste först fyllas med vattnet för att trycka ner båten. Innan arbetet kan påbörjas är det viktigt att ta reda på vilka skador Albakor har fått.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.