Annons
Nyheter

Väljarna osäkra

Valet är ännu en helt öppen fråga - med två veckor kvar har knappt hälften av väljarna ännu inte bestämt hur de ska rösta.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2002

- Det visar att valrörelsen går mot sin höjdpunkt och att det finns jättemånga väljare för partierna att kämpa om, säger statsvetaren Mikael Gilljam till TT. TT lät Sifo under den 26-29 augusti fråga 1 000 personer: Har du slutgiltigt bestämt dig för hur du ska rösta i årets val eller funderar du fortfarande på hur du ska välja? 49 procent svarar att de bestämt sig medan 46 fortfarande funderar och fem procent inte vet. Något fler män än kvinnor har bestämt sig, och högst är andelen bland män över 65 år. 55 procent av alla tillfrågade män är klara över hur de ska rösta, medan en majoritet av kvinnorna - 52 procent - ännu funderar över detta. Undersökningen bekräftar att allt fler väljare bestämmer sig under valrörelsen och i många fall på upploppet. Det gör valutgången mer oviss och opinionsundersökningarna osäkrare. Det gäller alltså för partierna att spurta för att fånga in tveksamma och slå vakt om de trogna. Mikael Gilljam påpekar att tendensen är att väljarna bestämmer sig allt senare. - Nu kan det lätt verka som om man är litet dum om man bestämmer sig tidigt innan alla argument finns på bordet, säger han. Valforskarna vid Göteborgs universitet frågar först efter valet när de röstande bestämde sig. För valet 1998 blev resultatet att 57 procent bestämde sig under valrörelsen. Av dem väntade 36 procent till sista veckan. Det kan jämföras med svaren 1964 då 18 procent uppgav att de bestämde sig under valrörelsen. Då visste de flesta "var de hörde hemma" och partibytarna var ganska få. En reflex av detta kan vara att det stora flertalet pensionärer även nu vet hur de ska rösta. Enligt Sifo har knappt tre av fyra män över 65 år bestämt vilket parti de ska stödja, medan siffran för kvinnor i samma åldersgrupp är 59 procent. Undersökningen speglar också att unga väljare är mest osäkra i sitt partival.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons