Annons
Nyheter

Värnpliktiga i Karlskrona trakasserades av befäl

Värnpliktiga inom marinen i Karlskrona har trakasserats av sina befäl. En värnpliktig sparkades i magen när han kröp för långsamt. Andra har straffats med armhävningar då de gjort fel och en del har fått ta emot kränkande tillmälen.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2005

Det hela kom fram när representanter från Värnpliktsrådet besökte kompaniet, skriver Blekinge Läns Tidning.

Då valde många att berätta om hur de behandlats av befälen. Många exempel lämnades. Några berättade till exempel också att de tvingats stoppa ner stenar som vägde mellan fem och tio kilo i sina ryggsäckar för att de glömt en gaffel eller kniv på kasern.

Annons

Några värnpliktiga fick höra uttryck som "Alla från Göteborg är bögar" och "Din dåliga idiotjävel".

– Alla sorters kränkningar av medmänniskor är oacceptabla. Jag har begärt en fullständig redogörelse över det som hänt, säger Anders Grenstad, kommendör och marinbaschef, till tidningen.

Ledningen för marinbasen har redan genomfört en snabbutredning. Ett befäl har anmälts till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd och några befäl har omplacerats.

– Jag accepterar inte det här. Det är en grabbkultur som inte ska finnas någonstans i samhället, säger Anders Grenstad.

Henrik Dock, representant i Värnpliktsrådet, säger till tidningen att det är känt att den här typen av attityder förekommer.

– Men att det skulle vara av den omfattningen på ett och samma kompani kunde vi inte ana, säger han. (TT)

Karlskrona
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons