Annons
Nyheter

Vattentornet fyller 90 år

En högrest trelleborgare firar 90 år. Vattentornet på Stortorget stod färdigt 1912 och har sedan dess varit ett vackert inslag i stadsbilden.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2002
Jan Nilsson BILD: Mårten SvemarkFoto: 

Trelleborgs stadsfullmäktige antog i december 1910 beslutet att låta Allmänna Ingenjörsbyrån i Stockholm bygga vattenledningar i staden. För att spara pengar beslöt man att lägga gas- och vattenledningarna samtidigt. BILD: Ur boken "Trelleborg 1867-1967" Arbetet inleddes året därpå. Pumphus och maskinistbostad uppfördes i Dalköpinge. Trelleborgs gas- och vattenkommitté utsåg den 27 mars övermaskinist Olof Kuylenstierna från Göteborg till maskinskötare på vattenverkets pumpstation. Samma år godkände stadsfullmäktige ett förslag till vattentorn, inlämnat av arkitekten Ivar Tengbom (1878-1968). Tengbom verkade bland annat som professor vid Konsthögskolan och chef för Kungliga Byggnadsstyrelsen. Till hans mer kända skapelser hör också Konserthuset i Stockholm. Entreprenör för själva byggnadsarbetet var byggmästare N P Roslund från Trelleborg. Kostnaden för hela bygget uppgick till 52 800 kronor. BILD: Mårten Svemark Ett år senare stod det, med spiran, 58 meter höga vattentornet klart. Vattnet släpptes på till de abonnenter som hade svericeledningarna fullt i ordning i slutet av augusti 1912. Vattnet konstaterades vid tidpunkten vara av utmärkt beskaffenhet, klart och välsmakande. Järntrappor längs väggarna leder upp till den stora vattencisternen 42 meter upp i tornet. Den för närmast tankarna till en surrealistisk järnballong i något äventyr av Jules Verne. På insidan av den jättelika cisternen kan man se små plastbollar i snören. Bollar som reglerade vattennivån i tanken. Vattnet pumpades upp genom ett rör och ner i ett annat. Ljuset tränger in genom små fönstergluggar och flagnande murbruk lämnar ett tjock lager med damm på varje trappsteg. Högst upp, ovanför cisternen, leder fyra dörrar ut till fyra olika små balkonger. Här vittnar klotter från tidigt 1900-tal om nyfikna besökare. - Det var ju mycket skolbesök förr i tiden, berättar Jan Nilsson. Trelleborg fick ett nytt vattentorn 1971 och det gamla togs ur bruk. Det har genom åren framförts lite olika förslag till vad man skulle kunna använda tornet till. Ett av förslagen var att bygga bostäder av det. Men detta gick inte att genomföra, eftersom det bland annat inte fanns utrymningsvägar. Väggmålning BILD:Mårten Svemark Sedan 1987 har det i olika former, varit café i vattentornets nedre del. För två år sedan tog Anderslövs Scoutkår över verksamheten och Jan Nilsson är den som håller i spakarna. För honom har också vattentornet en speciell plats i hjärtat. - Det är det finaste som blivit byggt i Trelleborg. Det är inte bara jag som tycker det, utan det är flera som säger samma sak. Det har blivit en samlingsplats för alla trelleborgare, säger Jan Nilsson.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons