Annons
Nyheter

"Viktigast att Sjöbos gränser inte är stängda"

"Gör Sjöbo till en hälsokommun". Det är folkpartiets budskap i valkampanjen. - Det betyder bland annat att vi vill satsa på ungdomarna, säger Caj-Åke Andersson, partiets första namn i kommunpolitiken.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2002
Caj-Åke Andersson, Cornelius Hermus och Ingrid Sandelin (fp). \nBild: Britt Risberg\n
Caj-Åke Andersson, Cornelius Hermus och Ingrid Sandelin (fp). \nBild: Britt Risberg\nFoto: 

I en motion har folkpartiet föreslagit att idrotten utökas i skolorna. - Någon form av fysisk aktivitet varje dag gör att koncentrationen ökar i alla ämnen. Caj-Åke Andersson, Cornelius Hermus och Ingrid Sandelin är folkpartiets tre främsta kandidater i Sjöbo kommun. Bild: Britt Risberg Vidare vill partiet nästan fördubbla antalet fältsekreterare till tre eller fyra stycken. - Tack vare den nya familjenämnden får fältsekreterarna goda möjligheter att ta ett helhetsgrepp på ungdomarna, menar Caj-Åke Andersson. Folkpartiet vill också förbättra fritidsgårdarna, med fler utbildade fritidsledare och en större roll för de ideella föreningarna i verksamheten. Den planerade golfbanan är partiet positiv till, liksom en utbyggnad av simhallen. Den bör göras mer tillgänglig för handikappade, anser folkpartisterna som dessutom vill se ett äventyrsbad med möjlighet till motion och tävling. Folkpartiet har hela tiden varit avvisande till F-9-skolor och gymnasium i Sjöbo. Den linjen vidhåller man, men de skolor som nu byggts bör få finnas kvar, anser folkpartisterna. De vill dock förbättra innehållet i undervisningen, främst genom att ge stöd åt barn med särskilda behov. - Lärarna står många gånger ensamma med sina barn. Det behövs fler speciallärare, psykologer och kuratorer, säger Caj-Åke Andersson. Partiet har också skrivit en motion om att mobbarna snabbt ska kunna tas bort från sin skola - istället för att de mobbade ska tvingas flytta. Även inom äldreomsorgen är folkpartisterna satsa. - Personalen är utbildad för omvårdnad. De ska inte behöva sköta administration, diskning och städning. Det finns det andra som klarar av, säger Ingrid Sandelin, partiets representant i socialnämnden. Men för att klara alla dessa satsningar är partiet inte berett att höja den kommunala skatten. - Nej, vi får klara det med de pengar som finns, säger Caj-Åke Andersson, som tror att omorganisation, översyn och bättre utnyttjande av resurser kan ge de besparingar som krävs. - Det är viktigt att vi fortsätter att vara en lågskattekommun för att locka nya invånare, säger han. Folkpartiet anser också att det behövs ett nytt seniorboende i Sjöbo centrum, gärna på den öde tomten mittemot biblioteket. - Om inte någon privat tar initiativ till ett sådant bygge, får kommunen i sämsta fall göra det själv. Folkpartiet har stött de regerande moderaterna i de flesta frågor under den gångna mandatperioden och Caj-Åke Andersson menar att kommunen nu är på rätt väg, när det gäller inflyttning, marknadsföring, satsning på tåg - och inte minst - mottagandet av flyktingar. - Ingen fråga är lika viktig som att Sjöbo nu öppnat sina gränser och fungerar som en "normal kommun". Nu finns det människor som kan tänka sig att flytta hit, bara av den anledningen, säger Caj-Åke Andersson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons