Nyheter

Vindkraftbolag slåss om Kriegers flak

Två vindkraftsbolag slåss nu som måsar om ett byte över Kriegers flak, mitt ute i Östersjön söder om Trelleborg. Där planerar svenska Eurowind en gigantisk vindkraftpark, men även tyska Sweden Offshore Wind (SOW) vill vara med i leken.
Nyheter • Publicerad 9 december 2002

Under måndagen gick Eurowind ut med ett pressmeddelande där man angrep sin nye konkurrent: - Vi är inte förvånade, eftersom Kriegers flak är en idealisk plats för en stor vindkraftpark. Men vi är förvånade över SOW:s uppenbara brist på respekt för allmänheten och miljön, sa Göran Loman, Eurowinds projektledare i Malmö. Eurowind anklagade till och med SOW för att ha plankat stora delar av deras miljökonsekvensbeskrivning i sin presentation av projektet. Sweden Offshore Wind vill bygga 128 havsbaserade vindmöllor, i tre etapper med start 2006. Samma år hade Eurowind tänkt börja bygga en större park, med 180-220 möllor. SOW:s svenske representant Achim Berge tillbakavisar anklagelserna. Alla kostnader för förundersökningar finns inte med i SOW:s budget, invänder han, eftersom många redan är utförda och betalda. - Tråkigt med osaklig kritik, säger Achim Berge. Eurowind har hittills gjort ett bra intryck på oss, och vi är småförvånade att de börjat ägna sig åt pajkastning. Enligt Achim Berge har tyskarna haft ögonen på Kriegers flak sedan 1999. Den är en av få lämpliga platser som svenska Naturvårdsverket inte tagit upp som särskilt skyddsvärt. Under 2002 har SOW kontinuerligt haft fartyg i området som gjort observationer angående strömmar och djurliv i området. - Det är lite lustigt att Eurowind påstår vi tagit deras material, när vi har samlat mer än de. De har så vitt jag vet inget fartyg där ute. - Nu blir det en sportslig tävling, säger Achim Berge. Myndigheterna och enskilda människor får ställa krav och vi får göra undersökningar. Två företag får tävla om den bästa finansiella och tekniska lösningen, och det sätter en press på oss som är bra.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.