Annons
Nyheter

YA-tester: Fäktning

Tänk att få iträda sig rollen som en av musketörerna i Alexandre Dumas klassiska äventyrsroman, att få svinga värjan som den vilde D'Artagnan. Eller som Zorro! Han stod på de svagas sida och formligen fäktade kläderna av sina motståndare innan han prydde dem med sitt karaktäristiska Z-tecken.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2002
Bild: Mark Hanlon
Bild: Mark HanlonFoto: 

Jodå, visst finns det mycket myter och sagor om fäktande riddare, musketörer, banditer och hjältar. Men hur är det på riktigt? Hur är det att stå där med en värja i sin hand och verkligen fäktas? Tommy von Troil visar ett korrekt genomfört utfall. Bilder: Mark Hanlon I Ystad finns alla möjligheter att prova på detta. Ystads Fäktklubb håller hög klass, har producerat både junior SM-vinnare och fäktare som är med och fightas om platser till kommande OS. Fäktmästare Tommy von Troil har fäktats sedan 1952 och har vunnit både Finländska mästerskapen och kommit tvåa i Nordiska. Är det egentligen många unga som vill börja fäkta för att de sett häftiga filmer? - Jodå, många har sett fäktning på tv och blir kanske lite besvikna när de börjar här, konstaterar, Tommy. Det tar ett bra tag innan man blir så pass duktig att man kan hålla på med långa dueller. I början gäller det istället att öva grundsteg och grundläggande svärdstekniker. Och så blir det när jag provar på också. I modern sportfäktning har man både fäktkläder som skyddar och en speciell huvudmask med galler. Efter uppvärmningen, speciellt handleder och ben måste vara uppvärmda, får jag så ta en florett i min hand. Vilken känsla! Men vad svårt och pilligt det är att fäktas. De stora och dramatiska gesterna hör uppenbarligen hemma i filmens underbara värld. Sportfäktning är betydligt mer finlir. De flesta svärdsrörelser utför man med hjälp av fingrar och handled. Inget mer. Och det är svårt! Den moderna fäktningen kommer från Frankrike och följaktligen är alla termer på franska. Man fäktar med foile (florett), epée (värja) och sabre (sabel). Jag får öva på attaque, parade och riposte (anfall, undanmanöver och motattack). Vad jobbigt det är! Kunde jag aldrig tro, men med både fäktjacka och mask blir det utmattande och varmt. Dessutom ser man inget vidare genom gallret på masken. När vi mot slutet av provtimmen kör lite mer fri fäktning är Von Troil snäll och låter mig få in några stötar. Trots mina värkande ben och axlar. Jag är kanske ingen Zorro trots allt... Att prova på fäktning har i vilket fall gett mersmak. En garde monsieur!!! Text: Joel D'Artagnan Eriksson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons