Annons
Nyheter

Ystadssimmare i USA: Stort stöd för krig

- De flesta här verkar vara positiva till kriget, nu när det börjat. De sluter upp bakom sitt land. Den allmänna åsikten är: "Nu har vi gett oss in på det här och då får vi göra det ordentligt". Men det finns ju också de som varit mot kriget hela tiden, berättar Gustavo Kertzscher, 21 år, i telefonen. Han är det unga simlöftet i Ystads Simsällskap som försvann över till andra sidan av Atlanten.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2003

Som många andra duktiga idrottsmän fick han ett stipendium för att plugga i USA och sedan 2001 läser han teknisk fysik på Syracuse University, inte långt ifrån New York. Nu verkar de allra flesta i USA vara positiva till kriget i Irak, säger Gustavo Kertzscher, tidigare simlöfte i Ystads SS och nu student på Syracuse University i närheten av New York. Bild: privat Även om krigshotet inte gått obemärkt förbi på universitetet säger Gustavo att studenterna fått instruktioner om att det ska vara "business as usual". - Meningen är att undervisningen ska rulla på. Lärarna har sagt att vad vi gör här på skolan och vad vi ska få ut av undervisningen inte ska få påverkas av kriget. Hur är stämningen bland studenterna? - Folk börjar förstå att detta är på allvar och plötsligt har alla börjat diskutera och kommentera kriget de senaste dygnen. Men många pratar om vad som kommer att hända efter kriget, hur man ska handskas med regimskiftet och hur det irakiska folket ska få en ny ledare. Att USA kommer att segra tar de flesta för givet, säger Gustavo Kertzscher. Syracuse University är känt som ett relativt liberalt amerikanskt universitet, men enligt Gustavo så har det inte varit så många organiserade demonstrationer mot kriget. Oftare har studenterna satt upp protestplakat i sina fönster. - Som student på universitet så kan man inte bli inkallad och det är många som är glada för det. Men de finns också de som säger att de skulle vilja vara med i kriget och strida. Finns det några studenter från Irak på universitetet? - Inte vad jag vet, men det är mycket möjligt. Vad jag har hört så åkte flera studenter från Mellanöstern tillbaka till sina hemländer efter den 11 september-attackerna. Det ska ha varit en del trakasserier under ytan. Men det går fortfarande en hel del studenter från Mellanöstern här, säger Gustavo. Är människor i USA rädda för terrorattacker? - Det är nog ingen som är rädd för att just Syracuse ska bli något huvudmål, men visst är människor rädda för terrordåd. Speciellt de som ska flyga till storstäder eller som har släkt och vänner i till exempel New York. Jag läste en artikel i studenttidningen om att det säkerligen kommer att ske en ny attack på USA och det är nog en rätt så allmän uppfattning, säger Gustavo. Du hade ju precis kommit till USA när attackerna den 11 september inträffade. Vad kan du säga om tiden sedan dess? - Folk har nog börjat vakna upp och känner sig sårbara efter den 11 september. Åtminstone verkar det så. Man ser på nyheterna och informerar sig på ett annat sätt än tidigare, tror jag. Det verkar som att de börjat bry sig mer om omvärlden nu än tidigare. Men, amerikanerna är fortfarande väldigt patriotiska.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons