Annons
Nyheter

Alliansfriheten är en statsreligion

Antag att några ryska företagare i Skåne känt sig förtryckta av de svenska marginalskatterna.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2014

Då hade vi kanske sett ryska pansarbandvagnar i Skåne och ryska soldater kontrollera Malmö och Vinslöv. Putin hade sett sig ha all rätt att ingripa. Han har fått hela sin utbildning om internationell rätt i KGB.

Militärt skulle hans aktion varit nästan riskfri. En anslagstavla intill Ravlunda skjutfält upplyste för några år sedan att fältet under sommaren var reserverat för SM i pistolskytte. Det verkade vara en relevant upplysning om det svenska försvarets tillstånd.

Annons

Moderaterna ville förr ha ett starkt svenskt försvar, men har nu blivit ett parti av kamrerare som ser försvaret som ett kostnadsproblem.

Under lång tid utgjorde den statsfinansiella kostnaden för försvaret cirka 3 procent av BNP. Nu ligger den på 1,2 procent. Men detta gäller den statsfinansiella kostnaden. Det relevanta måttet är den samhällsekonomiska kostnaden, som visar hur stor del av våra totala resurser som går till försvaret. Nu har vi ingen försvarsbudget i samhällsekonomiska termer, tyvärr.

Värnplikten har ersatts av ett yrkesförsvar. Nästan alla tror att detta gör försvaret dyrare. Det är fel. Den stora kostnaden för värnpliktsförsvaret låg i produktionsbortfallet när en halv årskull övade istället för att arbeta. Och den kostnaden redovisades aldrig i försvarsbudgeten. Genom att värnplikten avskaffats har den samhällsekonomiska försvarskostnaden minskat radikalt.

Problemet är att regeringen slopade värnplikten innan den byggde upp ett ersättande yrkesförsvar.

Sveriges militära kapacitet är nu så låg att den kan jämföras med den matematiska kapaciteten i regeringen.

Antag att Sverige vore med i Nato. Ryska pansarbandvagnar i Skåne skulle då varit en aggression mot hela Nato. Det skulle nog Putin aktat sig för, även om han druckit en dubbel vodka till frukost.

Men alliansfriheten har fungerat som svensk statsreligion. Försvarsutskottets tidigare ordförande Viktoria Furubjälke, och efter henne den tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén, förklarade båda att tack vare neutraliteten stod Sverige utanför andra världskriget. De har aldrig öppnat en bok om historia, eller åtminstone inte läst någon.

Det socialistiska Sovjet och det nationalsocialistiska Tyskland blev 23 augusti 1939 överens om att dela upp Östeuropa. Tyskland anföll det neutrala Polen 1 september. Sovjet anföll Polen österifrån 17 september, och sedan det neutrala Finland 30 november. 4 april 1940 ockuperade Tyskland de neutrala länderna Danmark och Norge, och anföll 10 maj de neutrala Belgien och Nederländerna. Etc, etc.

Inget tyder på att Stalin och Hitler ett ögonblick brydde sig om neutralitet. Varför ska Putin göra det?

Petter Birgersson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons