Annons
Nöje

Alfie – kraftfull gnällig film

Nöje • Publicerad 7 januari 2005
Pretty in pink. Jude Law spelar titelrollen i "Alfie", en film som speglar den glamorösa singelkulturens död. @08 Bildbyline:bild: UIP
Pretty in pink. Jude Law spelar titelrollen i "Alfie", en film som speglar den glamorösa singelkulturens död. @08 Bildbyline:bild: UIPFoto: 

"Vänner" är nedlagt, "Sex and the city" är borta, Bridget Jones har gift sig, rökförbuden skingrar dimmorna på Paris, Stockholms och Manhattans singelbarer; kvar sitter Alfie med sin playboycocktail i handen och plirar mot det skarpa ljuset som en kanin fångad av långtradarens strålkastare. Var är alla?

Internet, baby. Eller Jula eller Clas Ohlson eller något annat ställe där de kan träffa andra barnfamiljer och snacka flytspackel och samtidigt köpa spik som de med eftertryck kan hamra in i singelkulturens likkista.

Annons

Den swingande singeln föddes på tidigt 1960-tal och dog för första gången cirka 1983 när aidsspöket drog fram genom västvärldens bargator. 1990-talet blev singelns nya årtionde; nu har pendeln svängt tillbaka igen och grafikkort till datorn är viktigare än vip-kort till klubben. Det är Alfies problem. Men det förstår han inte. I stället glider han från bar till bar, kvinna till kvinna, sarkasm till (inte särskilt välskriven) sarkasm och bara gnäller. "Alfie" är en kraftfullt gnällig film. Alla är vackra – Alfie själv är vackrast – alla är rika, alla vill ha honom, han blir impotent med det går över genom att... det går över, och han bara fortsätter gnälla. Den ständiga monolog som Jude Law håller till kameran känns tom, repetitiv och fullständigt omöjlig att sympatisera med.

I original (1966) spelades Alfie av Michael Caine, en skådespelare med helt annan förmåga att gestalta den tomhet som var restprodukt av friheten som den första postmoderna generationen åtnjöt i fulla drag.

Law har sina förtjänster, men resonansbotten saknar han. Ska man se "Alfie" med någon behållning är det alltså som (omedvetet) monument över singelkulturens död. Individen Alfie/Jude Law är totalt ointressant. (TT Spektra)

Premiär:7 januari 2005

Med:Jude Law, Susan Sarandon, Marisa Tomei med flera

Regi:Charles Shyer

Speltid:1 tim 46 min

Åldersgräns:Barntillåten

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons