Annons
Nöje

Anarkistisk antihjältesoppa

"The Suicide Squad" är skojigare, blodigare och galnare än originalet från 2016. Men bristen på riktning och en oklar tonträff leder till trötthet mitt i det maxade spektaklet.
Filmrecension • Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bloodsport (Idris Elba) tillsammans med hajmonstret Nanaue (Sylvester Stallone) är väldigt bra på att döda på olika sätt och båda gör det mycket i "The Suicide Squad". Pressbild.
Bloodsport (Idris Elba) tillsammans med hajmonstret Nanaue (Sylvester Stallone) är väldigt bra på att döda på olika sätt och båda gör det mycket i "The Suicide Squad". Pressbild.Foto: Warner Bros. Pictures

En datoranimerad hajmänniska sliter en soldat i två stycken och blodet sprutar. Liksom det mesta i "The Suicide Squad" funkar det som ett grovt meme. Ibland är det roligt, ibland inte. Men det är svårt att titta bort.

Handlingen är galen men försök att hänga med: Den amerikanska regeringen utpressar ett gäng fängslade superskurkar för att infiltrera en fiktiv latinamerikansk ö. På ön pågår något slags revolution mot en militärdiktator som använder ett gammalt nazilaboratorium för att experimentera på en sjöstjärna från yttre rymden. Skurkarna måste stoppas, men filmen verkar nästan säga "bry er inte om varför, kolla på allt underhållningsvåld nu."

Annons

En del i teamet tilldelas dock barndomstrauman. Som den unga sömniga goth-tjejen Ratcatcher 2, med en lampa som kan kontrollera råttor, upplärd av sin heroinpundare till pappa. Hon är ett bra komplement till Bloodsport (Idris Elba), världens bäste prickskytt som ömmar för sin dotter och har fobi för råttor efter en händelse då hans pappa låste in honom i en låda full av gnagare.

Polka-Dot Man (Kansas Citian) är en tystlåten nörd som kan mörda med hjälp av polkafärgade prickar. Han ser sin mammas ansikte i allt och alla, vilket gör det lättare för honom att döda dem. Peacekeeper (John Cena) är en sann amerikansk patriot: "Jag älskar fred så mycket att jag skulle döda hur många kvinnor och barn som helst för att bevara den."

Några kanske minns den första "Suicide Squad" från 2016. Filmen blev kölhalad av kritiker, och nyversionen gör inte mycket för att erkänna dess existens.

Margot Robbie återvänder dock i rollen som det maniska våldspaketet Harley Quinn, och svenske Joel Kinnaman som överste Rick Flag, gängets färglöse ledare som saknar vare sig superförmåga eller gimmick.

Den här anarkistiska soppan kryddad med smulor av samhällskritik och metakommentarer, har svängts ihop av James Gunn. Regissören som temporärt fick sparken från Marvels "Guardians of the galaxy 3" efter att arga personligheter på den amerikanska högerkanten grävt fram hans tio år gamla pedofilskämt på Twitter.

Hos Marvel och Disneys konkurrent Warner Brothers har Gunn fått friare tyglar. Åtminstone vad gäller ultravåld och manlig nakenhet, något som "The Suicide Squad" är väldigt generös med. Ambitionen att göra blodig och barnförbjuden antihjälte-action ligger på hög nivå, men ibland är viljan större än slutresultatet. (TT)

Kristoffer Viita

Antihjältar fullpumpade av barndomstrauman och våldsbegär. "The Suicide Squad" hade kunnat ha undertiteln: "Vi måste börja prata om psykisk ohälsa". Pressbild.
Antihjältar fullpumpade av barndomstrauman och våldsbegär. "The Suicide Squad" hade kunnat ha undertiteln: "Vi måste börja prata om psykisk ohälsa". Pressbild.Foto: Jessica Miglio/Warner Bros Pictures
Action

”The Suicide Squad”

Premiär: 6 augusti 2021

I rollerna: John Cena, Idris Elba, Margot Robbie med flera.

Regi: James Gunn

Speltid: 2 timmar 12 minuter

Åldersgräns: 15 år

TT
Annons
Annons
Annons
Annons