Annons
Nöje

Anders och Måns gör krogshow i Malmö

De gjorde oväntad succé i radion, välte tv-soffor med sin kulthumor och står nu redo för nästa steg: krogen.
Nöje • Publicerad 21 januari 2005
Anders och Måns gör krogunderhållning med komikern Sanna Persson. BILD: LARS THULINFoto: 
Fullt blås lär det bli det när Anders Johansson (till vänster) intar krogen med stöd av Sanna Persson, Måns Nilsson och Mats Bengtsson, från En svensk tv-orkester. BILD: LARS THULINFoto: 
Anders och Måns gör krogunderhållning med komikern Sanna Persson. BILD: LARS THULINFoto: 

Anders och Måns – ni vet de där magra, glasögonprydda och lätt nördiga killarna från "Anders & Måns" – har den 28 januari premiär på "Anders & Måns på krogen". Titeln på krogshowen, som går hela februari på restaurang Smak vid Malmö konsthall, har tillägget "med Sanna Persson och en svensk tv-orkester".

– Vi ville ha med Sanna och bandet, förklarar Anders Johansson, den längre och skäggigare av de två.

Annons

– På så vis kunde vi vara säkra på att inte precis allt går åt helvete!

– Sanna är otrolig på att göra karaktärer. Vi är mest bara oss själva, säger Måns Nilsson.

Sanna Persson, som också råkar vara Anders sambo, kommer bland annat att bjuda på sångerskan Rosita, som föddes i tv:s "Extra allt". Där sjöng hon E-Typelåtar i bossa-tappning.

– Rosita är argentinska, men har hamnat i Trelleborg, beskriver Sanna. Där har hon underhållit på färjorna, på räkfrossa och köttfrossa och allt möjligt. Hon älskar Sverige, och framför allt Trelleborg. Så det blir en hyllning till Trelleborg i showen. Anders och Måns började göra studentradio i Lund 1996, och släpptes sedan fram av Sveriges Radio i satirprogrammet "Wallraff". 2001 började "Så funkar det", till oväntat entusiastisk respons. Lyssnarna skickade in över 100000 märkliga, kufiska frågor som Anders och Måns fick försöka besvara bäst de kunde, på sitt underfundiga vis – ibland med experthjälp, ibland med helt egna, fritt flygande teorier. "Som fråga Lund på bönders vis", beskriver duon.

2003 gick de vidare till tv, med en blandning av knäpp road movie och faktaprogram med fäbless för kuriosa. Raden av gästartister var lång. Bland annat hade man med Arne Weise i rollen som mask.

– Vi tycker det är ganska gött att kasta oss ut i saker vi inte kan, förklarar Måns. När man skriver för tv får man tänka på ett helt annat sätt än för radio. Jag är väldigt nöjd med hur det har blivit.

– Vi har alltid haft ett makalöst flyt, fortsätter han förvånat. Folk har alltid gett oss fria händer!

– Och mycket var svårt med att göra tv – men inte att få Arne Weise att spela mask! skrattar Anders.

Nu kastar de sig ut i en ny sak de inte kan: krogshower. Och det säger sig själv att det inte lär bli någon stor och brett upplagd show ála Hipp Hipp.

– Det är svårt att begripa hur en stor krogshow funkar, suckar Anders. Detta är en liten show, och det är ändå en jätteapparat!

Annons

– Detta blir ju inte precis Lill-Babs med 100 dansare. Det kommer att bli litet och intimt, med publiken nära inpå, säger Måns nöjt. De som sett duon i tv vet att det lär bli rätt okonventionellt. Mycket "djur, frukt och grönt" ska det bli, lovar Anders och Måns entusiastiskt. Fablernas rykte ska återupprättas, lovar duon, och kluriga frågor kan lämnas in av publiken för att besvaras efter paus.

– Det blir mycket grodmansdräkter och dansbandsmusik, beskriver Anders.

– I grund och botten är det väl en ganska fånig tillställning, erkänner Måns. Men det finns ändå ett korn av allvar.

– Ett litet korn av allvar, inflikar Anders. Det är inte stort, men det finns där!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SHOW
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons