Nöje

Björn Ranelids piratattack mot Johan Glans: ”Äckligt och oförlåtligt”

Kivik Artikeln publicerades
Björn Ranelid rasar mot Johan Glans i ett inlägg på Facebook.
Foto: Mark Hanlon
Björn Ranelid rasar mot Johan Glans i ett inlägg på Facebook.

Författaren Björn Ranelid går i ett långt inlägg på Facebook till attack mot Piratenpristagaren Johan Glans efter en formulering i hans tal i juli 2018.

Björn Ranelid tycks ha tagit fast på det gamla ordspråket att ”hämnd är en rätt som bäst serveras kall”.

Den 18 juli i samband med att Piratenpriset delades ut till komikern Johan Glans ska pristagaren ha sagt att Ranelid måste vara sjuk i huvudet. Detta har nu fått Björn Ranelid att gå i svaromål. På sin Facebooksida skriver författaren:

”Åskådarna hånskrattade och Glans flinade självbelåtet. Han försökte också göra sig lustig över att jag inte fått priset. Vem gav honom rätten att håna mig när han tog emot Piratenpriset?”

Björn Ranelid räknar sen upp många anledningar till varför han är en bättre företrädare för Österlen än alla av de tidigare pristagarna.

”Jag har gjort mer för Kivik och Österlen än alla de trettio pristagarna tillsammans och var och en av de hånskrattande i publiken. Det skriver jag utan att skryta eller förhäva mig, ty det är sant.”

Om Johan Glans insatser för Österlen skriver Björn Ranelid:

”Johan Glans har aldrig skrivit en enda rad om Kivik eller Österlen. Han har inte en ynka minut av sitt liv talat om kärlek till det landskapet eller på något sätt bidragit till att den delen av Sverige blivit känd och ärad.”

Inlägget är också publicerad som krönika på KvP.

Läs hela Björn Ranelids inlägg nedan.

Här kan ni se Johan Glans uttalande under prisceremonin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.