Annons
Nöje

Brasiliansk själ i svensk samba

Svängig samba, sammetslen bossa eller elektronisk house. Stilen gör det samma, bara själen finns med, tycker brasilianskan Simone Moreno som i morgon (3 mars) framträder på Hammenhögs Gästis.
Nöje • Publicerad 1 mars 2007
Simone Moreno följde kärleken till den kalla Nord. På lördag gör hon en akustisk spelning i Hammenhög. BILD: SESSE LIND
Simone Moreno följde kärleken till den kalla Nord. På lördag gör hon en akustisk spelning i Hammenhög. BILD: SESSE LINDFoto: 

Det är förstås klyschigt att prata om en exotisk sambadrottning, omplanterad i kylig nordisk mark, men det är ungefär så det är.

De flesta känner nog Simone Moreno från duetthiten Vem pra Bahia med Timbuktu, eller från försöket i melodifestivalen i fjor. Men Simone var etablerad artist med flera plattor och turnéer i ryggen redan innan hon lämnade Brasilien för fem år sedan och följde sin nye, svenske make till Stockholm.

Annons

– Det är klart att det kändes som att börja om, förklarar Simone. Och det har inte varit så lätt. Dels har jag inte varit känd här, dels kunde jag inte språket. Då får man dubbelkämpa!

– Men jag har alltid varit modig. Bara jag tänker på att jag lämnade publiken och allt jag hade så blir jag stolt över mig själv. Att jag vågade. Och jag har inte ångrat mig.

Simone Moreno pratar bra svenska, men med en charmig portugisisk brytning. Hon uttalar sitt förnamn "Simonje".

– Svenska är väldigt vackert, men svårt. Du kan tänka dig, portugisiska och svenska ligger inte särskilt nära varann. Det var kaos i mitt huvud första gången jag försökte lära mig!

Men för en musiker finns förstås genvägar:

– Musik är ett universellt språk, säger Simone. Man kan gilla att dansa till någonting utan att fatta vad det handlar om.

Dansmusik är Simones gebit. Men inte bara samba och bossa, utan en blandning av funk, soul och afro. Här i Sverige har hon också fått sjunga house efter samarbeten med S.U.M.O och Tiger Stripes.

– Det är jättekul att blanda samba med house, det blir otroligt svängigt, tycker Simone.

– Det jag sjunger handlar om vad jag upplevt i mitt liv, och det är mycket. Folk frågar vad jag sjunger för stil, men jag sjunger allt möjligt, bara det är vackert. Jag sjunger ur själen och hjärtat, stilen spelar ingen roll.

Förra året släpptes Simones första "svenska" platta, Samba Makossa. Och hon och maken Anders von Hofsten, som också spelar i kompbandet Os Lourinhos ("de små blonda") jobbar så smått med nästa platta, där Simone hoppas kunna skriva mer eget material. Sist var det i stort sett bara Vem bra Pahia. Men den blev ju å andra sidan plattans hit.

Annons

– Till den låten tänkte vi att vi skulle ha en grym rappare, berättar Simone. Från början skulle det vara på engelska, men jag tyckte att det blir mer kul på svenska. Och vem passar för det?

– Jag hade ju lyssnat på Timbuktus låtar, och tycker att han är en fantastisk artist. Han har ju också afrikanska influenser i sina grejor, och han svänger. Timbuk har så gott hjärta, framför allt.

Medan Timbuktu rappar om sin hemstad Malmö sjunger Simones om sin: Bahia i norra Brasilien.

– Jag åker tillbaks dit en gång om året, berättar Simone, som har lite extra hemlängtan nu på vintern. Inte bara för att det är kallt i Sverige. Hemma är det ju karneval.

– Jag har uppträtt mycket på karnevalen i Bahia, och det är alltid mycket speciellt. Man uppträder på lastbilar och spelar för så där 100 miljoner personer! Det är galet och vackert och spännande.

Än så länge har inte Simone Moreno sjungit in något på svenska. Men i sin liverepertoar har hon faktiskt en Kent-låt, Sverige.

– Jag vill absolut sjunga på svenska, säger Simone Moreno. Exempelvis Taube, som har så vacker musik, eller Cornelis.

– Men jag har stor respekt för det, och jag vill vänta tills min svenska blir bra nog. Jag vill ju att alla ska förstå vad jag säger.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons