Annons
Nöje

Dansk nagelbitare starkt kort på filmfestivalen

Från trafficking i Danmark till lesbiska tvillingar och countrymusiker på Nya Zeeland. YA:s kulturskribent Caroline Alesmark har tagit ett dopp i filmfloden på Göteborgs 33:e internationella filmfestival, som inleddes i helgen.
Nöje • Publicerad 1 februari 2010
Trine Dyrholm och Lorna Brown i den mycket starka danska filmen Lille soldat.
Trine Dyrholm och Lorna Brown i den mycket starka danska filmen Lille soldat.Foto: 
Tom Tykwer har producerat Hawa Essumans charmiga och varma film Soul boy. Filmen är inspelad i Kibera, en del av Kenyas huvudstad Nairobi som brukar kallas för Afrikas största slumområde.
Tom Tykwer har producerat Hawa Essumans charmiga och varma film Soul boy. Filmen är inspelad i Kibera, en del av Kenyas huvudstad Nairobi som brukar kallas för Afrikas största slumområde.Foto: 
Tom Fords regidebut A single man är en av årets storfilmer på festivalen. Colin Firth är lysande i rollen som den homosexuelle universitetsläraren Georg, som förlorar sin älskare i en bilolycka.
Tom Fords regidebut A single man är en av årets storfilmer på festivalen. Colin Firth är lysande i rollen som den homosexuelle universitetsläraren Georg, som förlorar sin älskare i en bilolycka.Foto: 
I White material spelar Isabelle Huppert en kaffeplantageägare i Afrika om inte vill ge sig trots att regionen blivit politiskt instabil.
I White material spelar Isabelle Huppert en kaffeplantageägare i Afrika om inte vill ge sig trots att regionen blivit politiskt instabil.Foto: 

Det är femton minus i Göteborg, snön ligger decimeterdjup och biopubliken hasar påpälsade från film till film. Gatorna är antingen glashala eller osynliga men trots kylan är stämningen som vanligt smått euforisk.

Göteborgs 33:e internationella filmfestival drog i igång i fredags och maratonupplevelsen att låta sig översköljas av rörliga bilder från hela världen i flera dygn höjer sinnena och är en viktig del av charmen.En av årets starkaste upplevelser är danska Lille Soldatav Annette K. Olesen som tidigare gjort Førbrydelser. Trine Dyrholm spelar soldaten Lotte som stum och bedövad kommer hem från militärtjänstgöring i Afghanistan och får jobb som chaufför på sin pappas bilfirma. En firma med något tvivelaktiga affärer, i arbetet ingår att skjutsa faderns (Finn Nielsen) afrikanska flickvän Lilly (Lorna Brown) till hennes olika call girl-kunder, hon är en av ett stall av flickor, och hålla vakt i bilen utanför. Filmen är en nagelbitare – fantastiskt spel, stora frågor och samarbete med en av Danmarks största manusförfattare, Kim Fupz Aakeson.

Annons

– Under manusarbetet dök det upp tre lika bärande ämnen – det trauma det innebär för Danmark att vara i krig för första gången på århundraden och landets oförmåga att hjälpa soldaterna när de kommer hem, spelet mellan en dotter och hennes pappa – att han är den första man hon speglar sig i och sedan måste frigöra sig från, och slutligen frågan om trafficking – hur väst utnyttjar tredje världen även i den bemärkelsen. Mottagandet i Danmark blev väldigt positivt när den hade premiär 2008, men just krigstemat var det inte många som valde att lyfta fram, berättar Annette K. Olesen.I franska Claire Denis White material,med Isabelle Huppert i huvudrollen som kaffeplantageägaren Maria som vägrar lämna sin farm, fortsätter den koloniala diskussionen. Filmen är inspelad i Kamerun och utspelar sig i ett ospecificerat afrikanskt land. Maria ser hur samhället kring henne faller samman när politiska oroligheter bryter ut men vägrar ta in att hon och hennes familj, maken (en sliten Christopher Lambert) och sonen (Nicolas Duvauchelle) själva befinner sig i fara. När motståndsmannen The Boxer (Isaach De Bankolé från bl. a Casino Royale) sårad söker skydd på gården trappas konflikten upp. White Materialär skakigt filmad i dokumentär stil, luktar, andas och väjer inte för explicit våld, samtidigt som den är vacker i sitt kaos, och Isabelle Huppert är som vanligt värd hela filmen.

– Huppert kom till mig och ville att vi skulle göra film på Doris Lessings Gräset sjunger, jag kände att den inte riktigt fungerade och i stället skrev vi manus på ett liknande scenario som utspelar sig i nutid. Maria känner att det är hennes land, att hon gjort något för det, och kan inte förstå att hon inte är välkommen, förklarar Claire Denis.Tom Tykwer fick något av ett genombrott i Göteborg med vansinnigt estetiska Winterschläfer1998 och slog igenom på bred front med Spring Lola, springnågra år senare. I år deltar han som producent för Soul Boyav Hawa Essuman, en del i ett socialt projekt som utbildar unga filmarbetare i Kenya. Tykwers bolag ställde upp med utrustning och under några veckor spelades filmen in i Kibera, den del av Nairobi som kallas Afrikas största slumområde. I centrum står 14-årige Abila (Samson Odhiambo) som mitt bland mobiltelefoner och gatuliv måste leta reda på sin pappas själ, stulen av en häxa. Charmig och varm med tydliga drag av Tykwers dominoeffektsstil.En av festivalens storfilmer är A single man, modeskaparen Tom Fords debut som regissör, med Colin Firth, Julianne Moore och Nicholas Hoult (Om en pojke) i huvudrollerna. Om Firth kändes svajig som gay i Mamma Miaär han smärtsamt briljant i rollen som George, universitetsläraren i engelska som förlorar sin kärlek sedan 16 år i en bilolycka. Utan att få visa sin sorg. På affischen liknar han Marcello Mastroianni i Det ljuva livetmen i början av filmen är det faktiskt inte helt klart att tiden är 50-tal. Han vaknar, går upp, sätter på sig sitt yttre skal och kämpar för att se en mening, inte förrän han sätter sig i bilen och kör iväg är 50-talet givet.

Filmen är otroligt snygg, varje gång något eller någon lyckas tränga sig igenom hans sorgeskal höjs färgtemperaturen, bokstavligen, Georges pojkvän var arkitekt och huset fullt av vackra linjer, Julianne Moore strålar som vanligt och jag har aldrig sett Colin Firth så sammansatt, med så tät själslig densitet.Slutligen, dokumentärfilmer har alltid en viktig roll i Göteborg och min största behållning i år är The Topp Twins – Untouchable Girls. Filmen porträtterar Nya Zeelands största comedy act, de lesbiska tvillingarna Jools och Linda Topp, komiker och countrymusiker, som under sin karriär gjort mer för HBQT-rörelsen på Nya Zeeland än någon annan både före och efter dem. Just genom att vara sig själva. Uppvuxna på landet, bland får, kor och hästar, och tidigt öppna med sin läggning, samtidigt som de drog igång en lysande musikerkarriär, kombinerad med hejdlösa komiska alter egon på scen, politiska aktioner inom både miljö- och queer-rörelsen, är de något helt unikt, accepterade i alla läger, och extremt viktiga för jämställdhetspolitikens utveckling på Nya Zeeland. Filmklipp från 80-talet blandas med nutida intervjuer och resultatet är lysande, roligt och hämningslöst.

Caroline Alesmark

Fotnot: Göteborgs internationella filmfestival pågår till 8 februari.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons