Annons
Nöje

Dolph visar upp ny sida

Han beskriver sig själv som "grynhård". Men något helt annat har drivit upp Dolph Lundgren på Melodifestivalens scen på lördag. "Någonstans har du ett hål som du måste fylla", säger han.
Nöje • Publicerad 1 februari 2010
Dolph Lundgren är en av programledarna i årets Melodifestival. "Jag får gå ut och hitta hoten och tillintetgöra dem", säger han om sin roll. Bild: Christine Olsson / Scanpix
Dolph Lundgren är en av programledarna i årets Melodifestival. "Jag får gå ut och hitta hoten och tillintetgöra dem", säger han om sin roll. Bild: Christine Olsson / ScanpixFoto: 

En åldrad playboy står och stretchar i SVT:s korridorer.

Iklädd jämn Marbella-bränna och finskjorta genomför Dolph Lundgren de sista förberedelserna.

Annons

På lördag gör han - tillsammans med Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw - debut som programledare i Melodifestivalen.

- Förberedelserna har gått bra, det känns kul att det blir av. Att man äntligen får komma upp på scen och spexa lite. Vi har spelat in lite sketcher där jag försöker vara lustig. Jag är med i början och slutet av Melodifestivalen, de här sketcherna ska gå i de fyra programmen emellan, säger han, och berättar vidare om sin roll i programledartrion:

- Jag är actionmannen. Det är jag som är grynhård. Jag får gå ut och hitta hoten och tillintetgöra dem. Sedan är jag med och spexar och intervjuar, så det är ganska skiftande slag.

Dolph Lundgren hoppas kunna visa upp en ny sida inför svenska folket.

- Jag hoppas att svenskarna får lära känna mig lite. De har bara sett en galning med automatvapen som skjuter ner folk i 20 år. Nu får de se att det finns en riktig person bakom kulissen. Det känns viktigt. Det är det jag jobbar på på ålderns höst, säger han.

Livet som internationell filmstjärna tog sin början när Dolph Lundgren träffade och blev ihop med Grace Jones. Han fick en liten roll i Bondfilmen "Levande måltavla" 1985 där hon medverkade som Bondbrud, vilket ledde till genombrottet som Ivan Drago i "Rocky IV".

Han berättar drivkraften ligger i den jobbiga barndomen.

- "Nobody with a happy childhood wants into show business". Man är inte artist för att man vill, utan för att man inte har något val. För att utsätta dig för något sådant som att gå upp på en scen, måste du ha ett skäl att göra det. Du måste behöva det i din personlighet. Någonstans har du ett hål som du måste fylla, säger Dolph Lundgren.

Han berättar vidare att mycket grundar sig i misshandeln som hans pappa utsatte honom för som liten.

- Jag hade en jobbig relation till min far. Pappa var våldsam och jag var lite obstinat. Våldet har blivit en drivkraft. Att åka på smörj av sin farsa... Man blev hårdare av det och på den vägen är det ju. Det var därför jag stack till USA också. Jag tyckte det var jobbigt att vara kvar i Sverige.

Annons

Dolph Lundgren är nu också aktuell med actionkomedin "The Expendables".

Filmen är fylld med actionhjältar: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Mickey Rourke och Jet Li är bara några som medverkar.

- Det är hälsosam tävlan mellan varandra när vi möts, men alla är professionella. Det är en jävligt stor film. Jag spelar svensk, men lite mer viking då. Jag känner en dragning till det lättsamma. Det funkar bättre för mig när det är lättsamt och humor, än att hela tiden vara grynhård.

Victor Johansson/TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons