Annons
Nöje

En åkomma kallad Alzheimers-light

Nöje • Publicerad 21 januari 2005
Lars Yngve.
Lars Yngve.Foto: 

Mitt ordningssinne kan lindrigt sagt kallas för en logikens bermudatriangel. Saker och ting bara försvinner – ingen vet var, när eller hur, bara att de gör det! Jag kan hitta de mest märkliga lappar i mina byxor, och lämnar jag mitt kontor för att fylla på kaffemuggen är det högst troligt att någon från redaktionen ligger på knä och letar efter sina saknade anteckningar i min papperskorg. Tankspriddhet kallar en del det. Andra, i min närmaste omgivning som med tiden blivit luttrade och inte längre är fullt lika förstående, har döpt min åkomma till Alzheimer-light!

Jag kan dessutom vara en komplett idiot stora delar av dagen: ungefär varannan dag går jag in i duschen utan att ha tagit av mig mina glasögon, och när jag parkerar bilen (detta gäller dock inte när jag parkerat den i mitt garage) har jag ibland svårt för att komma ihåg var jag parkerade den. Vid ett tillfälle i Malmö, parkerade jag bilen i ett parkeringshus, uträttade mina ärenden, och när jag skulle köra hem var bilen borta. Väck. Jag letade genom byggnaden i gott och väl en halv timme, därefter gav jag upp och polisanmälde bilen som stulen. Dagen efter ringde polisen, de hade hittat min bil, den stod forfarande kvar där jag ställt den, det vill säga: i ett annat parkeringshus.

Annons

Ibland svävar tankarna iväg och plötsligt kan jag befinna mig i New York, på CBGB's, där jag ser Sonic Youth. Detta tillstånd kan drabba mig i princip när som helst. Mitt under en intervju har det hänt att jag fått "stirr" (fastnar med blicken): jag lyssnar, konverserar, låtsas anteckna men fattar inte ett förbannat dugg – jag är inte kvar. Men det mest märkliga i allt detta är att jag ändå, trots att jag är utloggad från verkligheten, kan notera till synes helt ovidkommande saker som tillexempel att en lampa är prickiga av flugbajs? Andra gånger har jag plötsligt stått i garderoben och undrat vad jag gör där och fram för allt hur jag kom dit. Ja kära nån…

En dag när jag stod och åt en varm korv kom en brun Ford Granada, 81, kupé, med vinyltak och ett hemmagjort takräcke, släpandes på en Polarhusvagn från slutet på 70-talet och tvärnitade som en piketbuss framför mina fötter. I förarsätet satt en rökande man, lång som en 3G-mast (hur jag vet det? Trots att han hade benen vikta hade han sina knäskålar i taket) med fyra förkylda barn i baksätet och en riktig pangböna med utväxt permanent, solglasögon med blå spegelglas och vita plastbågar, vid sin sida i framsätet. Jag noterade omedelbart att hans långfinger och pekfinger färgats gula av nikotin och att hans ena nagel var tjock som en fläskasvål.

"Tjena kisen", sa han. "Haj, haj", svarade jag.

"Var ligger Kiviks marknad?" frågade han. "Ja du, sa jag, det ligger ditåt, och pekande, men du kommer antingen ett halvår för sent, eller för tidigt". "Du skojar", sa han. "Nä, det gör jag definitivt inte, sa jag. Skojar det är något man gör på marknaden". "Det va ju själva faen", sa mannen, snöt sig baklänges, slog knytnäven hårt i ratten och försvann därefter i ett stort rökmoln som luktade polskt drivmedel. Paret skulle sälja personliga gummiartiklar i olika färger för båda könen, åtminstone stod det så i bilens bakruta. Ja man träffar många udda typer under marknadsdagarna. Annars också, för den delen!

Jag stannade till på ett "Drive through" och frågade om de sålde ålahue i bröd, det gjorde de inte. Därefter roade jag mig med att påpeka för den ointresserade personalen i luckan att jag skulle ta maten med mig.

Det är påfrestande att åka bil med folk som envisas med att pipa när de backar.

En natt åskade det så häftig att knoppen på en av mina sängstolpar började att lysa. Jag tror att åskvädret var väldigt nära, men jag är inte helt säker?

Metallicas dvd "Some kind of monster". Se den.

Bevis" av Åsa Maria Kraft. Läs den.

Lars Yngve@ hoppas att alla köper "Grammis 2005" eftersom alla intäkterna går till Röda Korsets hjälparbete efter tsunamin.

lars.yngveallehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons