En moviebox är inget sällskap
Igenkänningsfaktorn var stor, skratten många. Kanske var det en slump som gjorde att jag direkt efteråt började läsa debutanten John Ajvide Lindqvists då färska Låt den rätte komma in. Till en början var jag skeptisk: en svensk vampyrbok? Okej, får väl se.
Boken var fantastisk, makaber och häpnadsväckande. Vampyrhistorien, självklart, men mest berörd blev jag av den mobbade huvudpersonen Oskar och det 1980-tal han vandrar omkring i sitt Blackeberg. Det var ett annat 80-tal än det Filip och Fredrik tog upp i sin bok, ett mindre glättigt sådant: utanförskapets och det stagnerande välfärdsprogrammets 1980-tal.
En Moviebox är inte mycket till sällskap om man är ensam.
När jag hörde att Låt den rätte komma inskulle bli film, och att Tomas Alfredsson skulle regissera, blev jag både glad och förväntansfull. Och för en gångs skull blev jag inte besviken.
Precis som Ajvide Lind-qvist gör i sin text lämnar Alfredson i filmen ett stort utrymme för läsarens/tittarens egen fantasi att fylla ut tomrum. Vem är egentligen den där äldre mannen som bor med Eli? Vilken roll kommer Oskar att få i hennes liv?
Våldet låter sig mest anas, nog syns - och hörs -det för Eli livsviktiga blodet ibland, men något splatter blir det inte. Alfredson tar fasta på att vardagsskräcken är den otäckaste. Ondskan i ett ödetorp mitt i skogen går inte upp mot den som stör oss i hemmets lugna vrå.
I vintermiljön tycks allt vara fruset, till och med kameran tycks fastfrusen i marken. Varje klipp är en bild, en scen, ett fotografi som hämtat från Lars Tunbjörks Vinter/Hem-utställning på Moderna Museet förra hösten. Ofta står allt och alla tämligen stilla, men när tempot väl skruvas upp blir det otäckt, ruskigt otäckt. Oavsett om det är på skolgården mitt på blanka dagen eller under en gångbro efter midnatt.
När Låt den rätte komma ingavs ut som pocket drog jag en lättnadens suck.
Inför varje presentlämpligt tillfälle - födelsedagar, söndagsmiddagar och inflyttningsfester - skippade jag Systemet och vinaren till förmån för bokhandeln och ett exemplar av Ajvide Lindqvists bok.
I höst får vännerna en biobiljett.