Nöje

En påse skräck till Halloween

Nöje Artikeln publicerades

Slutet av oktober, och vi har kommit fram till den helg som kallas Allhelgonahelgen. Eller Halloween, om man är mer influerad av brittiska och amerikanska traditioner.

Oavsett vilken av traditionerna man bekänner sig till så är det en tid på året som kretsar mycket kring de dödas själar.

Perfekt läge för ett riktigt skräckfilmsmaraton, med andra ord. Härom dagen tog jag en sväng ner till videobutiken för att kolla vilka kittlande skräckisar man kan plocka med sig hem en helg som denna. Efter lite letande hittade jag ett helt gäng med blodisande rullar att sätta tänderna i. Här kommer några tips på ny och halvny skräck att besudla helgen med.Coraline och spegelns hemlighet.Vi börjar lite mjukt med en för hela familjen. (Om barnen inte är för små.) Henry Selicks Coraline är en briljant gjord stop motion-animerad dockfilm om en flicka som hittar en väg till en alternativ värld där både familj och vänner till en början verkar vara lite roligare och snällare. Men det blir läskigt för både stora och små när varelserna i den nya världen avslöjar sin riktiga natur. Läckert och fantasieggande, men inget att lämna barnen ensamma framför.The haunting in Connecticut
. En riktigt obehaglig film om en familj som flyttar till ett nytt hus för att kunna ta hand om sin cancersjuke tonårsson. Väl inflyttade inser familjen att huset varit en begravningsbyrå. Och all död verkar ha satt sig i husets väggar. Snart börjar den sjuke sonen känna av en mörk närvaro. Några av de mer störande scenerna gräver sig fast i minnet.Trick 'r treat.
En lättsam episodskräckis som kretsar kring halloween. Perfekt som mjukstart innan man går in på tyngre grejor. Och man får mycket kuriosa om amerikanskt Halloweenfirande för pengarna.Eden lake.
Fredrik Strage på DN kallade denna film den otäckaste film som gjorts i England sedan the Descent. Jag håller med. James Watkins film, om ett ungt par som ska tänker campa vid en idyllisk sjö men hamnar i klorna på ett gäng förtappade, sadistiska tonåringar, är ren terror. Listans obehagligaste film, och inget för äckelmagade.Barnhemmet.
Barnhemmet är den spanska regissören Juan Antonio Bayonas långfilmsdebut. Och vilken debut. Storyn, om en familj som flyttar in i ett gammalt barnhem och får en mystisk låtsaskompis (eller?) på köpet, är smygande stämningsskräck av bästa märke.Mirrors
. Tomma varuhus kan vara lite obehagliga. Är de dessutom eldhärjade, övergivna och fulla av speglar så kan det bli riktigt skrämmande. Om speglarna också visar sig vara bebodda... Okej, Mirrors tappar kanske bort sig en smula mot slutet. Men första halvan är riktigt kraftfull nagelbitarskräck.Låt den rätte komma in.
Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists debutroman är kanske inte läskigast i klassen. Men fotot, berättelsen, miljöerna, stämningen och skådespelet gör detta till poetiskt vacker skräcknjutning. En pärla.En riktig nervchock från Spanien, om ett tv-team som ska bevaka en vanlig natt på en brandstation men i stället blir instängda i en byggnad där något är väldigt fel. Filmad i ett ursinnigt tempo, med skakig handkamera, är Rec något för er som njuter när pulsen slår i taket. Finns även i en amerikansk version med titeln Quarantine. Men varför ta den, när originalet är så skrämmande bra?Ha en fin Halloween. Men glöm inte att bjuda in någon att krama på när mörkret faller.