Annons
Nöje

En svensk-grekisk seger i Kiev

Kiev exploderade i en grekisk glädjedans efter Elena Paparizous vinst i schlager-EM. Men det kändes som en svensk seger också.
Nöje • Publicerad 22 maj 2005
Elena Paparizou från Göteborg var favorittippad, och hon gjorde inte någon besviken. Hon vann schlager-EM för Greklands räkning med "My number one".bild: Jessica Gow/Pressens Bild
Elena Paparizou från Göteborg var favorittippad, och hon gjorde inte någon besviken. Hon vann schlager-EM för Greklands räkning med "My number one".bild: Jessica Gow/Pressens BildFoto: 

Det började lite trevande. Men snart kom röster från allt fler håll i Europa och vid ett-tiden ukrainsk tid, natten till söndagen den 22 maj 2005 hade Elena Paparizou fixat den allra första grekiska schlager-EM:s historia.

Jublet visste knappt några gränser. Och mitt i alltihopa stod en svensk 24-åring från Göteborg. För sex år sedan inledde hon karriären i gruppen Antique. Nu stod hon på egna ben, som drottning i schlager-Europa.

Annons

Och hon var inte sen att tacka sina svenska fans. – Tack för tolvpoängaren! Sverige är mitt andra hemland. Jag är så stolt och jag tackar så hemskt mycket. Vi ses den 26:e, då kommer jag hem till Sverige, säger Elena Paparizou till TT Spektra efter segern.

För efter den triumfartade hemfärden till Grekland så styr den nykorade schlagervinnaren kosan till sitt födelseland för att uppträda på Gröna Lund på fredag. Två dagar senare uppträder hon i "Bingolotto" i TV4.

Och vem vet? Om några år kanske hon ställer upp i schlager-EM igen, för Sverige.

– Absolut! Det är en jättestor dröm och jag hoppas att jag kommer att hämta vinsten för Sverige också någon gång. Inte för att Sverige behöver det, för vi har vunnit flera gånger, men jag ska försöka, säger hon efter segern i Kiev.

Den grekiska satsningen för att vinna schlager-EM har varit enorm. På ett tidigt stadium togs Elena Paparizou ut, eftersom hon är en av få grekiska popstjärnor som är kända utanför landet. Det grekiska turistministeriet satsade tiotals miljoner på att marknadsföra sångerskan och därigenom Grekland som resmål. Allt för att få arrangera schlager-EM. Planen lyckades och nästa år kommer tävlingen att avgöras i Grekland.

– Att ha haft det stödet från grekisk tv och turistministeriet har varit väldigt viktigt, säger hon. Jag har fått prata mycket om Grekland, men det har varit viktigt för mig att få visa upp hur fint Grekland är.

Elena Paparizou föddes i Göteborg 1981. 1999 slog hon och vännen Nikos Panogiotidis igenom som gruppen Antique, med låten "Opa opa". Gruppens svenskproducerade låtar kombinerade grekiska folkmusiktoner med modern popmusik. Framförallt blev musiken en framgång i Grekland och två år senare fick de representera det landet i schlager-EM i Köpenhamn. Med ett tungt favoritskap hängande över sig blev Antique trea i tävlingen, med låten "Die for you".

Sedan något år tillbaka är Elena Paparizou soloartist och tillbringar mycket tid i Grekland där hon har ett guldkantat skivkontrakt. Men hon har familjen kvar i Göteborg och en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

På den internationella presskonferensen efter hennes seger fick Elena Paparizou frågan om hur en sådan stor grekisk stjärna kan bo i Sverige. Svenskan svarade:

– Det är svårt för mig att resa från Sverige, för all min familj bor där. Men jag bor sex månader där och sex månader någon annanstans. För då kan jag uppleva den vackra sommaren i Grekland och den vackra vita vintern i Sverige.

Annons

Vad säger du om Martin Stenmarck som kom på 19:e plats?

– Martin kom på 19:e plats, men han har mycket att lära mig. Han är en stor musikalartist, säger Elena Paparizou. (TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons