Nöje

Fina författarbesök i helgen

Nu blir det bokfest i Skillinge. I år gästas Bokens dag av bland annat Elsie Johansson, Mari Jungstedt och Stefan Einhorn.
Nöje • Publicerad 10 september 2009
Stefan Einhorn, Elsie Johansson, Christopher O´Regan och Mari Jungstedt. Bilder: Scanpix
Stefan Einhorn, Elsie Johansson, Christopher O´Regan och Mari Jungstedt. Bilder: ScanpixFoto: 

För tredje året arrangerar Monica Wahlgren Bokens dag på Skillinge Teater och det är ett brett och spännande startfält med fem författare och en serietecknare, tre kvinnor och tre män.

Däribland en historiker, en läkare, en deckardrottning, en ungdomsförfattare och så Elsie Johansson, kanske en av våra mest folkkära författare just nu.

Liv Strömquist avviker en aning från det övriga gänget, hon är serietecknare men måste också betecknas som författare. Hon tillhör idag de främsta inom genren men har sina rötter i Ravlunda och numera är hon bosatt i Malmö.

Hennes stil är burlesk, grov och avslöjande och vansinnet rolig. Hon slog igenom med albumet Hundra procent fett(2007) och förra året kom hennes kanske bästa album Einsteins frusom skildrar rollspelet mellan man och kvinna. Elsie Johansson är en stor skildrare av vanliga människors liv. Hennes triologi Glasfåglarna, Mosippanoch Nancyrönte stora framgångar och följer flickan Nancy i stort sett under hela hennes liv. I sin senaste bok, Sin ensamma kropplåter hon oss följa den välbeställda änkan Marie Louise Parre som upptäcker att man faktiskt kan starta om sitt liv.

Och det är precis vad Elsie Johansson har gjort. Hon debuterade inte förrän hon var nära nog 50 år och då var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Nu tillhör hon de stora inom svenskt författarskap. Per Nilsson bor i Sölvesborg och skriver ungdomsböcker. Han jobbar inte längre som lärare vilket en gång i tiden var hans yrke utan skriver på heltid.

Och många böcker har det blivit och han är ständigt nominerad till olika priser.

Han fick Augustpriset 2006 för boken Svenneoch hela fem av hans böcker har varit nominerade till detta prestigefyllda pris.

Stefan Einhorn är läkare men också något av en livsstilsprofet. Han vill gärna att vi ska må så bra som möjligt och leva värdiga liv och det hjälper han oss genom sina böcker som Konsten att vara snäll, kanske den bok som gjorde honom mest känd.

Men han har också skrivit skönlitteratur som Medmänniskoroch Den sjunde dagen. Nu är han aktuell med boken Vägar till visdomsom är ytterligare en vägledningsbok om hur vi kan förädla vårt liv genom kunskap. Christopher O"Regan är i första hand historiker och vi har lärt känna honom i TV-programmet Go"kväll där han lotsat oss runt i Stockholms kungliga salonger.

Han har skrivit böcker som Gustav III:s Stockholmoch En bädd av dunsom tar oss med till 1700-talets Stockholm. Jag tror vi kan hoppas på spännande och rent av ekivoka historier från våra kungars liv.

Mari Jungstedt tillhör kadern kvinnliga deckarförfattare som haft stor framgång på senare år. Hennes brottsplatser är ofta på Gotland. Sedan några år jobbar hon som författare på heltid och har hittills skrivit sju böcker.

Hennes böcker finns översatta i ett femtontal länder, har filmatiserats i Tyskland och det finns planer på att visa filmerna även i Sverige.

Förutom scensamtalen med de sex författarna kommer det att finnas bokbord där man både kan prata med författarna och handla signerade böcker och så bjuds det på musik och lite andra aktiviteter.

Bokens dag i Skillinge är två dagar, lördag och söndag. Författarsamtalen sker mellan 15 och 18 på lördag och mellan 14 och 17 på söndag.

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.