Nöje

Första guldskivan för Ali & Andreas

Nöjesbranschen är definitivt inte en plats där "tiga är guld". Massor med sålda plattor är guld, och till första guldskivan nådde i helgen låtskrivarparet Jacaranda.
Nöje • Publicerad 14 december 2005
Låten Forever and a day, som danske artisten Jakob Sveistrup sjöng in på sin debutplatta, gav låtskrivarduon Andreas Johansson och Ali Atie deras första guldskiva. BILD: PRIVAT
Låten Forever and a day, som danske artisten Jakob Sveistrup sjöng in på sin debutplatta, gav låtskrivarduon Andreas Johansson och Ali Atie deras första guldskiva. BILD: PRIVATFoto: 

Jacaranda består av polarna Ali Atie från Trelleborg och Andreas Johansson från Malmö. De har jobbat ihop i fem år, och skrivit låtar bland annat åt Arash, Andrés Esteche och Jakob Sveistrup, årets finalist för Danmark i melodifestivalen.

Att Sveistrup dessutom sålt bra har gett utdelning i form av en guldplatta även till Ali och Andreas. Tack vare Arash succé utomlands väntar låtskrivarduon även på guld för hans platta, där de har med den orientaliskt klingande låten Salamati.

I söndags, vid musikförlaget Warner Chapells årliga låtskrivarträff, fick killarna ta emot sin guldskiva.

– Grymt kul! säger en själaglad Ali Atie, just hemkommen från festen på restaurang Victoria, vägg i vägg med Café Opera i Stockholm.

Tanken med träffen är även att kompositörer ska mötas och knyta kontakter, och det gjorde Ali Atie och Andreas Johansson. Duon Francis och Lepont, som skrivit bland annat till Backstreet Boys, är intresserade av ett samarbete.

– Deras starka sidor är melodier och produktioner, men de saknar bra texter, berättar Ali. Och texter är vi bra på, så vi ska skicka lite grejor till dem och så får vi se.

– Folk verkar faktiskt väldigt öppna för att samarbeta och "co-writa". Jacaranda-killarna är dock luttrade, och vet att man inte ska ropa hej förrän plattan är pressad. Inte minst gäller det när de stora, kända artisterna letar låtar till sina skivprojekt.

– Det som skiljer låtskrivarna åt är hiten, berättar Ali. Kvaliteten kanske alla har, men hiten saknas. Och det handlar så mycket om rätt tillfälle: rätt låt hos rätt artist vid rätt tid.

Det gäller att ha tålamod, och ständigt jobba fram nytt material att presentera för musikförlagen. Dröjer framgångarna är det lätt att tappa sugen.

– Ja, men en guldskiva är verkligen uppmuntran! utbrister Ali Atie.Man sitter kanske i studion och är trött på skiten, men så ser man guldskivan, inramad på väggen. Då ser man att man gjort någonting. Guldskivan är förstås bara ett delmål på vägen mot att skriva låtar för de stora. Som Backstreet Boys, Madonna, eller varför inte Michael Jackson? Ali och Andreas har nyligen skickat iväg en låt till pojkbandet Boyz 2 Men, och snickrar på ett par nya som ska presenteras för Cher respektive Backstreet Boys – eller i alla fall deras agenter.

– Man får en beställning på att skriva musik i en viss genre, och ofta får man en samling låtar som påminner om det de vill ha, beskriver Ali. Och det är en utmaning att försöka få fram samma känsla .

– Backstreet Boys har vi alltid gillat, så det vore underbart om de valde vår låt. Men både det och Cher ligger långt fram, ett eller två år fram till plattan. Och de får ju tusentals att välja mellan. Chansen är liten, men den finns!

Dessutom jobbar duon på en låt åt belgiske charterdiscosångaren Danzel som fick en monsterhit med Pump it Up.

– Som låtskrivare behöver man det där monstret, säger Ali Atie.Men man vill inte skriva det inom vilken genre som helst, för man blir dömd snabbt och sedan får man bara beställningar på samma sorts grej. Och charter, det är inte vår bag!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Guldskivor

Följande gränser gäller numera för guldskiva i Sverige:

Album 30000 exemplar

DVD 10000 exemplar

Folkmusik15000 exemplar

Jazz15000 exemplar

Klassiskt15000 exemplar

Singel10000 exemplar

Källa:IFPI

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.