GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frans firar cool jul med ny platta

Efter att ha gjort sommarens storsäljande singel återkommer nu sjuårige Frans från Ystad med sitt debutalbum. Och nu är det han som är "da man".
Nöje • Publicerad 1 december 2006
Lagom till jul - och sin åttaårsdag - släpper minirapparen Frans Jeppsson sin debutplatta, med nya låtar av Ystadsonen Fredrik Andersson. BILD: SPRISSE NILSSON
Lagom till jul - och sin åttaårsdag - släpper minirapparen Frans Jeppsson sin debutplatta, med nya låtar av Ystadsonen Fredrik Andersson. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
BILD: SPRISSE NILSSON
BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Den borne rapparen. Frans Jeppsson-Walll vet hur en hiphoppare rör sig. BILD: SPRISSE NILSSON
Den borne rapparen. Frans Jeppsson-Walll vet hur en hiphoppare rör sig. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Zlatan-singeln Who's da man med den tvärhandshöge rapparen Frans Jeppsson-Wall har sålt platina – vilket innebär mer än 50000 exemplar – och laddats ner tusentals gånger. Inte konstigt att skivbolaget Universal ville göra en fulllängdsplatta med charmige Frans. Den 6 december släpps Frans – Da Man, med nya, gungiga och lekfulla låtar som Everybody Wants to be Elvis, Så grym och Raindrops.

– Det är positiv musik. Jag tror det kommer att tilltala många, berättar låtskrivaren Fredrik Andersson, även känd som sångare i Elias som blivit "Frans band". Frans egen beskrivning på nya plattan är "cool".

– Det är lite reggae och lite "Timbuk". Lite wild! utbrister Frans, som är tvåspråkig eftersom hans pappa Mark är engelsman.

Frans har faktiskt träffat favoriten Timbuktu:

– Vi var på radion i Malmö när han också var där, berättar Frans. Och jag bara skrek "Timbuk!"

– Han frågade mig om jag var den killen som sjöng om Zlatan. Han visste vem jag var, för det hade hans polare berättat för honom, säger Frans stolt.

Precis som alla sjuåringar kan Frans vara tyst och inåtvänd, men i sällskap med musikpolaren Fredrik, pappa till Frans bästis Elias, blir han ett spontant energiknippe som gestikulerar som värsta MTV-hiphopparen och rappar hämningslöst.

– Du é så grym, du äger precis som man ska, och så rappar jag! sjunger han tillsammans med Fredrik.

Det kommer från låten Så grym, som Frans faktiskt varit med och skrivit.

Först släpps jullåten Kul med jul. Men inte på singel.

– Radion har redan tagit upp den på sina spellistor, förklarar Fredrik. Och Frans är presenterad för svenska folket. Alla vet vem han är, från Ystad till Haparanda.

Själv tycker dock inte Frans att han blir igenkänd särskilt ofta – inte sedan han klippte sig. Då berättar Fredrik hur folk flockades kring bandets bil – målad med reggaefärger och texten "Elias featuring Frans" – i Småland.

– Jag är liten, säger Frans glatt, men jag är stor i Småland! Trots att både Frans föräldrar och bandet Elias sett till att ta allt i den takt som en sjuåring orkar med, så har förstås inte framgångarna bara varit lätta att hantera. Sommaren var full av konserter, autografjägare och ståhej.

– Det var väldigt vad jag fick jobba! Men det var roligt att spela. Skriva autografer var rätt tråkigt, pustar Frans, som konstaterar att om han skulle ha skrivit till så många han orkade efter Allsång på Skansen så skulle det ha blivit orättvist för dem han inte hann med.

Men lite sommarlov blev det, och favoritsysselsättningarna fotboll och fiske.

– Jag har fångat en så häär stor torsk! berättar Frans och slår ut med armarna.

– Jo, där har vi en riktig fiskare! skrattar pappa Mark.

Reaktionen från andra barn i skolan har också varit något att hantera.

– En del är avundsjuka, konstaterar Frans. Men då går jag bara till någon annan. Jag har jättemånga kompisar.

Och alla journalister då, blir det tjatigt?

– Så där. Särskilt en fråga är jättejobbig. "Vad tycker du om Zlatan?"

– Men du får fråga, säger Frans snällt.

Fast vad är det för mening med det?

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.