Nöje

Garageprojektet blev en riktig publiksuccé

"Hela torget är ju fullt! Det har nog inte varit så mycket bilar här sedan 50-talet", säger arrangören Henrik Källviks. Han är glad. Mycket glad. Bokningen av Träd, gräs och stenar har lockat runt 200 personer.
Nöje • Publicerad 21 september 2009
N.H. Nilssons bilfirma i Hammenhög har blivit kulturhus. Bild: Martina Eriksson
N.H. Nilssons bilfirma i Hammenhög har blivit kulturhus. Bild: Martina ErikssonFoto: 
Jakob Sjöholm och Reine Fiske (i bakgrunden) i Träd, gräs och stenar. Bild: Martina Eriksson.
Jakob Sjöholm och Reine Fiske (i bakgrunden) i Träd, gräs och stenar. Bild: Martina Eriksson.Foto: 
Träd, gräs och stenar-veteranen Torbjörn Abelli och nytillskottet Reine Fiske, som även spelar i Dungen, bjuder på jam i Garageprojektets nya lokaler i Hammenhög. Bild: Martina Eriksson.
Träd, gräs och stenar-veteranen Torbjörn Abelli och nytillskottet Reine Fiske, som även spelar i Dungen, bjuder på jam i Garageprojektets nya lokaler i Hammenhög. Bild: Martina Eriksson.Foto: 
Alla fagra ger järnet på scen. Bild: Martina Eriksson
Alla fagra ger järnet på scen. Bild: Martina ErikssonFoto: 

Lördag 19 september. Det har blivit dags för det första officiella arrangemanget i Garageprojektets nya lokaler.

Efter att ha drivit Garageprojektet i ett mindre garage i något år så har konstnärsparet Camilla Backman och Dag Nemeth nu flyttat tvärs över torget i Hammenhög, till N.H. Nilssons gamla bilfirma. Och därför har de fått rejäla ytor garage att jobba med.

Och i kväll ska garaget testas som konsertlokal, med konserter av Träd, gräs och stenar och Alla fagra. Trots att det är flera veckor sedan turistsäsongen slutade så börjar det bli trångt i publiken redan när kvällens förband, det lekfulla folkmusikergänget Alla Fagra, går upp på scenen.

För Hammenhögsbon Henrik Källviks, som är kvällens konsertarrangör, är det ett kvitto på att valet av band varit lyckat.

– Det är helt underbart. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle komma så mycket folk, säger han och slår ut med armarna som för att omfamna publiken. – Det är så många som hittat hit. Vi hade ett förköp på runt 130, och nu tror jag vi är uppe i nästan 200 personer, säger Henrik lyckligt.

Och man behöver bara ta en titt ut på torget för att inse att alla i publiken inte är från byn.

– Det är ju massor som inte är härifrån. Har du sett hur mycket bilar det står på torget? Hela torget är ju fullt! Det har nog inte varit så mycket bilar här sedan 50-talet, fortsätter Henrik Källviks.

När sedan Träd, gräs och stenar intar scenen så handlar det knappast om publikfrieri i vanlig mening. Första låten varar i en kvart, och växer sakta fram ur ett drömskt slingrande jam. En del, som mest kommit av nyfikenhet, lämnar efterhand garaget och proggveteranernas improvisationer. Andra ser helt saliga ut. Och när vi tackar för oss någon gång vid elvasnåret så har gästerna, musikerna och arrangörerna fortfarande många timmars fest kvar i kroppen.

Dagen efter är Camilla Backman nöjd med premiärkvällen.

– Det känns skitbra. Det var lite pirrigt innan, för vi visste inte hur mycket folk som skulle komma. Och vi visste inte heller hur mycket folk som skulle få plats. Men nu har vi fått lite känsla för vad lokalen tål. Och det funkade ju med 200 personer, säger hon. Om man räknar in en mindre, inofficiell öppningskonsert tidigare i september så har Garageprojektet nu haft två konsertkvällar. Det har gett mersmak.

Och nu är det bestämt att Malmöbandet Up The Mountain, med medlemmar från The Cardigans, kommer hit 30 oktober. Den konserten arrangeras av kulturföreningen Fröklubben. Men garaget ska användas till mer än bara konserter.

– Jag tycker att lokalen funkar väldigt bra som konsertlokal. Men det ska bli spännande att se hur den transformeras när vi har andra arrangemang här, som poesiuppläsning, teater, filmvisningar eller konstutställningar, säger Camilla Backman.

Än så länge är inte så mycket spikat. Men i planerna finns en julmarknad i slutet av november samt filmvisningar i vinter. Och enligt Camilla borde det bli läge för en första konstutställning lagom till nästa års påskrunda.

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.