Hollywoods okrönte kung
Jerry Bruckheimer har ett pärlband av succéer bakom sig; "Snuten i Hollywood", "Top gun", "Armageddon", "Enemy of the state", "Pearl Harbor", trilogin "Pirates of the Caribbean" och två "National treasure"-filmer. Sammanlagt har hans filmer spelat in 14,5 miljarder dollar. Med en växelkurs på 6,40 blir det 92,8 miljarder kronor.
På filmtidningen Premieres maktlista var han tia 2005 och 2006, och Entertainment Weekly gav honom en fjortonde plats bland "De 50 smartaste människorna i Hollywood" 2007. Forbes publicerade nyligen aktuella listor under rubriken "Entertainment all stars".
Jerry toppade kategorin med 145 miljoner intjänade dollar från juni 2007 till juni 2008.
Men trots sin makt och framgång betraktar han sig inte som en mogul.
- Min filosofi är enkel. Vill jag se den? Om inte, då vill jag inte göra den. Genren spelar mindre roll. En bra story är en bra story, säger han.
Han är klädd i svarta jeans, grön tröja och svarta skor. Vi befinner oss på Deauville Hotel i Miami där inspelningen av "Confessions of a shopaholic" är inne i slutskedet. Han följer med intresse allt som pågår runt omkring, men låter filmteamet sköta sitt. I en stor balsal ska en scen i ett cocktailparty filmas. Lampor, sladdar och kameror överallt och massor av folk som rusar omkring för att se till att alla finns på plats. Filmen går upp i februari. Rebecca Bloomwood är huvudkaraktär i den populära romanserien av Sophie Kinsella.
- Det är en romantisk komedi vilket är nytt för mig och därför är det en enorm utmaning. Jag har producerat "dramedies" som "Snuten i Hollywood" och piratfilmerna innehåller mycket komedi, men inte lika mycket som den här. Bruckheimer är filmbranschens okrönte kung, men tycker inte att man ska ta film på för stort allvar.
- I ärlighetens namn är vi i transportbranschen. Vi förflyttar publiken från ett ställe till ett annat. "Pirates" är ett äventyr från början till slut.
Med ett leende säger han:
- Stellan Skarsgård var underbar som Bootstrap Bill. Han är kanonbra och jag är säker på att ni i Sverige är stolta över honom.
Jerry Bruckheimer kallas "Mr Blockbuster" för sin förmåga att hitta succéer. Det tricket lärde han sig när han jobbade med reklam. På en minut ska man berätta en story och göra konsumenten intresserad av produkten. Han är alltid rädd att nästa film ska floppa.
- Det har nog med min uppväxt och uppfostran att göra. Mina föräldrar är tysk-judiska invandrare och vi bodde bland judiska låginkomsttagare i Detroit och fick arbeta hårt för att klara oss. Som 23-åring gjorde han 1968 en 60 sekunder lång film - en parodi på "Bonnie and Clyde" - som vann ett pris i en reklamtävling, vilket i sin tur ledde till en anställning på en annonsbyrå i New York.
Efter fyra år gav han upp en årslön på 70 000 dollar för 200 dollar i veckan i Hollywood. Innan solbrännan ens satt sig hade Jerry producerat "American gigolo" med Richard Gere och "Flashdance" med Jennifer Beals.
Jerry Bruckheimer är stor sportfantast, och en av de filmer han är mest stolt över är "Glory road", om tränaren Don Haskins. 1966 lät denne fem svarta spela från start mot det helvita favoritlaget. En dittills otänkbar uppställning.
- Den matchen öppnade dörren så att afroamerikaner fick chans att delta på lika villkor. Inte bara i idrott utan i samhället i stort. Jag tycker om filmer om människor som gör betydelsefulla insatser. Don Haskins var en hjälte.
Nästan lika stor som Bruckheimer är på bioduken har han blivit i tv-världen. Han är pappa till supersuccén "CSI", som kom 2000 och som efter det följts av "CSI: Miami" och "CSI: NY" 2004. Totalt har det gjorts 399 CSI-episoder.
Dessutom står han bakom "Brottskod: Försvunnen", "Kalla spår", "Close to home" och "Amazing race."
- Serierna visar vart tv är på väg och hur mediet expanderar med nya sätt att följa program. Inte bara på tv utan i telefoner och datorer. Dokusåpor har en framtid så länge det finns bra idéer. Men inte allt han rör vid blir guld.
"E-Ring" lades ned efter 23 avsnitt och "Just legal" med Don Johnson dog efter tre veckor.
Förutom "Confessions of a shopaholic" har han följande på gång:
"G-Force" med Nicolas Cage och "Prince of Persia: The sands of time" med Jake Gyllenhaal som släpps 2010. Dessutom diskuteras en fjärde piratfilm med Johnny Depp, Orlando Bloom och Keira Knightley.
- Vi får se hur det blir, ler Jerry.
Privat är Bruckheimer ett stort hockeyfan. Följer Los Angeles Kings och spelar själv, bland annat i årliga "Bad Boys Hockey Tour".
- Två gånger i veckan brukar jag, Cuba Gooding Jr, Keanu Reeves, Kiefer Sutherland och ibland Tom Cruise lira. Det är fantastiskt roligt och avkopplande och man håller sig i trim. (TT Spektra)