Annons
Nöje

Hur ful får man vara?

Nöje • Publicerad 11 januari 2005
Foto: 

Plötsligt lyfts huden under hakan upp och en skalpell sågar sig genom skinnet så att strupen blottas. Sedan byter jag kanal. MTV har sedan julhelgen sänt "I want a famous face", en form av gör-om-mig-program där tittarna får följa olika personer som vill se ut som kändisar. Enligt MTV är idén att visa hur farligt det kan bli att vara fixerad vid kändisar. Många har ångrat sig efteråt, menar programledningen.

Inte Arizonagrabbarna Mike och Matt i alla fall. De ville likna Brad Pitt och fick implantat i både hake och kindben vilket fick dem att mer se ut som tvillingar än som den blonda sexsymbolen. Men nöjda är de – nu får de ju brudar.

Annons

En annan tjej önskade sig Pamela Andersson som spegelbild för att bättra på sin karriär som underklädesmodell. Några silikonkuddar senare var hon nöjd och förväntansfull. Tyvärr hade då stora-bröst-trenden vänt. Nu är det girl-next-door- tjejer som gäller och den framtunga modellen fick vänta på bättre tider.

Dessa freakshows var för ett år sedan ganska ovanliga. Under senaste året har dock flera serier blivit populära där folk tar till den slutgiltiga metoden för utseendeförändring. Kanal 5 och TV 3 älskar att visa detta och har sänt både Extreme makeover, The swan och den svenska dokusåpan Plastikkliniken.

Det jag mest förvånas över när det gäller dessa shower är att det finns tittare som klarar av att se när inte bara snitt görs i hud utan en stor hudflik lyfts upp så att kött och ben exponeras. Extrem makeover sändes i höstas klockan åtta på kvällen, hur många brukar sitta och äta framför tv:n? Köttgryta kanske?

Jag klarar det i alla fall inte.

Jag förstår dock varför dessa program går hem i rutan. De är som inredningsprogram med en touch av Fearfactor. Som Roomservice men med en hård och plågsam väg fram till det underbara resultatet. Bäst är det när någon deltagare har så ont att hon eller han är nära att ge upp och vill åka hem med fixad näsa men med ögon som inte matchar. Eller en bröstförstoring som inte riktigt går ihop med en hängande förlossningsmage.

Det lustiga med denna skalpelltrend är att den har blivit just en trend. Det har så länge varit skamfyllt att låta plastikoperera sig. Där har den tydliga gränsen gått för hur utseendefixerad man får vara.

Men när Bingolotto intog Sverige förändrades synen på nyrikedom. Det var inte längre fel att tjäna stora pengar på lotto.

När människor allt oftare byter utseende i rutan måste även det ge en effekt. Snart kommer det kanske inte längre vara pinsamt att fixa sin potatisnäsa eller sina rynkor. Det finns ju personer som gärna visar sin resa mot skönhet för miljoner tv-tittare.

Detta blir kanske nästa populära lotteri. Alla som befinner sig under gränsen för hur ful man får vara kan anmäla sig till tv:s nya Bingolotto. Sedan får man hoppas att något produktionsbolag väljer att göra ett program på just din förvandling från ankunge till svan.

Men de som väntar förgäves då? De som inte får något subventionerad operation hos doktor Troilius i Malmö? De får sitta med sin potatisnäsa och skämmas. Det finns ju inte längre någon ursäkt för att vara ful.

Sofia Bergströmtror att det bara är en tidsfråga innan terapi-dokusåporna kommer där människor gör den hårda resan från mental sjukdom till tillfrisknade.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons