Nöje

Jazz på Röken i Simrishamn

Till vardags jobbar han på Gotland. Men på fredagen tog Kiviksbördige jazz-pianisten Jean-Simon Maurin med sig sin trio och sångerskan Elin Wrede till Röken i Simrishamn.
Nöje • Publicerad 18 september 2009
JSM Trios andra platta, som släpptes i januari i år.
JSM Trios andra platta, som släpptes i januari i år.Foto: 
Sångerskan Elin Wrede och pianisten Jean-Simon Maurin spelar på Röken i Simrishamn i kväll, tillsammans med trummisen Lars "Bagaren" Andersson och basisten Martin Lundberg. Bild: Mikael Leijon
Sångerskan Elin Wrede och pianisten Jean-Simon Maurin spelar på Röken i Simrishamn i kväll, tillsammans med trummisen Lars "Bagaren" Andersson och basisten Martin Lundberg. Bild: Mikael LeijonFoto: 

Jean-Simon Maurin Trios debutskiva släpptes 2006 och var en instrumentaljazzig platta. Men när det var dags att följa upp med en andra skiva så kände Jean-Simon Maurin att det kunde vara en idé att inkludera även sång.

– Vi hade gjort en skiva som fick ett väldigt fint mottagande. Och jag hade funderat lite på hur man kunde gå vidare därifrån. Jag ville komma ut och spela, och tänkte nog att musiken är lite lättare att ta till sig för många om det även är sång med, säger Jean-Simon Maurin.

Men först behövde gänget hitta en lämplig röst. Med hjälp av trions trummis, Lars "Bagaren" Andersson, fick Jean-Simon upp ögonen för Elin Wrede.

Det bidrog även att Jean-Simons gamla pianolärare, den välkände jazzvirtuosen Jan lundgren, hade tipsat om Elin.

– Lasse tog med henne på en konsert. Och hon var så jäkla bra att jag frågade henne direkt om vi skulle spela in en skiva ihop, minns Jean-Simon.

Så blev det, och i januari släppte trion och Elin Wrede skivan Djupa andetag. Det är det gänget som gör en konsert i Simrishamn i kväll. Annars har Jean-Simon mycket av sitt liv på Gotland just nu. Han flyttade dit med hustrun och barnen för något år sedan, när han fick jobb på Gotlandsmusiken. Och än så länge trivs familjen bra.

– Vi har flyttat så pass många gånger så jag kan inte svära på att vi inte flyttar igen. Men vi trivs väldigt bra här.

Men det finns orosmoln vid horisonten. Gotlandsmusikens framtid är för närvarande lite oklar. Jobbet som pianist i Gotlandsmusiken, som Jean-Simon nu har, blev ledigt efter att alla musiker varslats. Den gången löste det sig med finanserna.

Men det slutgiltiga beslutet om Gotlandsmusikens framtid hänger fortfarande i luften.

– Det behövs mer pengar, och det är väl en het potatis för Gotlands kommun. Vi väntar besked nu, och förmodligen kommer det snart. Fast det trodde vi i mars, april också, säger Jean-Simon.

I höst kommer han hursomhelst att ge sig ut på vägarna med några av sina kollegor i Gotlandsmusiken. De ska spela i Ljus. Gullin., en turnerande föreställning om jazzmusikern Lars Gullin.

Ljus.Gullin.är ett samarbete mellan Riksteatern, Gotlandsmusiken och länsteatern på Gotland, och föreställningen kommer till Grand i Simrishamn 30 oktober.

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.