Annons
Nöje

Lucas glad att det är över

Tro inte att George Lucas sörjer att den sjätte och sista "Star Wars"-filmen nu är färdig. Tvärtom. Lucas säger att han känner sig lättad över att allt är över nu.
Nöje • Publicerad 19 maj 2005
Den sista "Star Wars"-filmen är den våldsammaste hittills.bild: Fox
Den sista "Star Wars"-filmen är den våldsammaste hittills.bild: FoxFoto: 
"Star Wars"-stjärnan Natalie Portman och George Lucas höll hov för fotograferna i Cannes.bild: Pressens Bild
"Star Wars"-stjärnan Natalie Portman och George Lucas höll hov för fotograferna i Cannes.bild: Pressens BildFoto: 

Det var en avslappnad och pratsugen Lucas som under en timmes tid talade om allt från sina filmer till sina barndomsdrömmar och framtiden för den digitala biografen när han mötte TT Spektras utsände på Cannesfestivalen.

– Jag har gjort sex "Star Wars"-filmer och de kan nu ses som en enda lång film, säger han.

Annons

– Det här är berättelsen om Darth Vader, om hur den unge Anakin går över till den mörka sidan hos kraften och hur han senare offrar livet för att rädda sin son. Darth Vader är en sorglig karaktär. Den verklige skurken är senator Palpatine, som blir Kejsaren. Det är han som är den onde och som länge utnyttjar Darth Vader för sina syften. Det finns många som kritiserat filmerna för stelt skådespeleri och träig dialog. Lucas skrattar.

– Men det är meningen att det ska vara så. Min inspirationskälla var de gamla äventyrsfilmerna som kom på 1930-talet och som var uppdelade i kapitel. De hade just träig dialog och stelt skådespeleri. Det är därför musiken är så viktig. Jag berättar den här historien främst med hjälp av det visuella och musiken. Dialogen finns där bara för att fylla i eventuella hål.

Den nya filmen är betydligt våldsammare än de fem tidigare.

– Det är svårt i USA numera att få visa någonting på film. Att filmen känns våldsam beror på att det händer otäcka saker med karaktärer som vi kommit att älska. Sådant känns alltid tyngre. Jag har sett filmen tillsammans med rätt unga barn och det verkar som om de har klarat av den utan problem. Framför sig har Lucas nu en rad filmer som han ska producera, bland annat "Indiana Jones IV".

– Jag hoppas kunna övertala Steven (Spielberg) att han ska filma den digitalt. Jag har lyckats övertyga honom om att han ska klippa den digitalt i alla fall.

När det gäller regijobb tänker Lucas ta det lugnt ett tag och därefter göra små, personliga filmer "som ingen kommer att vilja se".

– Jag vill också göra dokumentärfilmer. Det var det som jag en gång tänkte bli, dokumentärfilmare.

Han fortsätter att arbeta för digitala biografer och menar att Europa där ligger långt före USA.

– Där motarbetar man den digitala biografen. Europa går framåt medan USA hamnar kvar i mörkret.

Lucas är starkt kritisk mot de böcker som skrivits om honom och Spielberg, och säger att i USA på 1970-talet hjälpte man varandra i stället för att motarbeta varandra som det står i böckerna.

Annons

– Men jag tänker inte skriva några egna memoarer. Det skulle bli alldeles för tråkigt. Det finns inget att skriva om, det är en karriär som alla andra. (TT Spektra)

Gunnar Rehlin

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons