Annons
Nöje

Lyckad tysk ungdomskamp

Antifascistisk ungdom som revolterar står i centrum i det här starka tyska dramat, som bygger på lika delar ideologi och feromoner.
Filmrecension • Publicerad 13 augusti 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Luisa (Mala Emde) tar kampen mot nynazister i "I morgon hela världen". Pressbild.
Luisa (Mala Emde) tar kampen mot nynazister i "I morgon hela världen". Pressbild.Foto: Oliver Wolff/Folkets Bio
Drama

”I morgon hela världen”

Genre: Drama

Premiär: 13 augusti 2021

I rollerna: Mala Emde, Noah Saavedra, Tonio Schneider med flera

Regi: Julia von Heinz

Speltid: 1 timme 51 minuter

Åldersgräns: 11 år

En tjej och ett vapen är en säker publikdragare, det är en sanning i filmskaparbranschen alltsedan Jean-Luc Godards glansdagar (minst).

Den tyska regissören Julia von Heinz tar fasta på det välbeprövade receptet och inleder med just den bilden; huvudpersonen, 20-åriga Luisa, bär på ett gevär längs med ett järnvägsspår och slänger det sedan ifrån sig i en desperat gest.

Annons

Huruvida regissören följer Tjechovs princip om vapen – visas det upp för publiken bör det användas – får vara vara osagt men klart är att det bjuds på en hel del dramatik i "I morgon hela världen", som handlar om hur en blandning av ideologi, adrenalin och feromoner kan bli en explosiv kombination.

Det ställs också moraliska frågor om hur långt det egentligen är rätt att gå för att följa sin övertygelse.

I centrum står Luisa, som pluggar juridik till vardags. I filmens början hoppas hon få ett rum i ett antifascistiskt kollektiv som ockuperar ett stort, lite oväntat mysigt och välorganiserat hus i Mannheim. Veganska storkok, fester, demonstrationer och tatueringar med kampsångsorden "bella ciao" präglar tillvaron.

Men det finns också en mer militant grupp som vill föra en aktiv kamp mot högerextrema krafter. Luisa dras till den falangen, dels på grund av en egen inre övertygelse men också för att ledargestalten Alfa är het.

Historien är inspirerad av regissören och manusförfattaren Julia von Heinz egen ungdomstid och det vilar onekligen en mycket autentisk känsla över filmen, både i handlingen men också i uttrycket, den lätt skakiga kameran och den lite gråa, osmickrande och vardagliga miljön ramar passande in Luisas liv. Till en början framstår hon som lite blek och otydlig men i slutet lyser hon, vilket väl är en medveten poäng.

Tysklands speciella historia ger förstås dramat en specifik laddning, samtidigt är det inte svårt att översätta problematiken till politiska proteströrelser världen över. Den universella och tidlösa historien om att växa upp är också snyggt skildrad, tack vare de övertygande skådespelarna. (TT)

Miranda Sigander

Den unga studenten Luisa blir delaktig i antifascistisk kamp i "I morgon hela världen". Pressbild.
Den unga studenten Luisa blir delaktig i antifascistisk kamp i "I morgon hela världen". Pressbild.Foto: Oliver Wolff/Folkets Bio
TT
Annons
Annons
Annons
Annons